מחקר דיגיטלי במגילות מדבר יהודה

הרצאה מאת פרופ' יונתן בן-דב

10 במרץ 2021, 17:00
מפגש בזום
קטע פפירוס בכתב סתרים ממגילות מדבר יהודה (קומראן, מאה 1 לפנה"ס), שנסרק במחשב וחולק למטריצה לצורך קיבוץ (clustering) של אותיות. המחקר מנוהל על ידי פרופ' יונתן בן-דב  ופרופ' נחום דרשוביץ מאונ' תל אביב ונתמך על ידי הקרן הלאומית למדע.

קטע פפירוס בכתב סתרים ממגילות מדבר יהודה (קומראן, מאה 1 לפנה"ס), שנסרק במחשב וחולק למטריצה לצורך קיבוץ (clustering) של אותיות. צילום מקורי: הספריה המקוונת למגילות מדבר יהודה ע"ש לאון לוי. צילום: שי הלוי. עיבוד מחשב: עדי זילברפפניג.

האופי המיוחד של מגילות מדבר יהודה מאפשר ואף מצריך שיטות מחקר חדשות, שעשויות להוסיף על ההישגים הרבים של שבעים השנה האחרונות. צילומים מולטיספקטראליים חדשים באיכות גבוהה שבוצעו ברשות העתיקות מאפשרים מחקר מתקדם בתחום זיהוי תמונה, בשיתוף עם חוקרים ממדעי המחשב.

בתחום זה מתבצעים מחקרים בפליאוגרפיה דיגיטלית ובצירוף אוטומטי (פאזל) של קטעים בשיטות של למידת מכונה. גם הטקסט של המגילות הוא בסיס מתבקש למחקרים בתחום עיבוד השפה הטבעית (Natural Language Processing). ניתן כעת לשחזר מחדש את כל המגילות המקוטעות על ידי יצירת קנבס דיגיטלי לכל אחת מהן.

המחקר מנוהל על ידי פרופ' יונתן בן-דב  ופרופ' נחום דרשוביץ מאונ' תל אביב ונתמך על ידי הקרן הלאומית למדע וקרן DIP.

יונתן בן-דב מרצה וחוקר בחוג למקרא באוניברסיטת תל אביב. בין תחומי עיסוקו: המזרח הקדום, נוסח המקרא, לוחות שנה ואסטרונומיה בעולם העתיק, ספרות אפוקליפטית, ומגילות מדבר יהודה. הוא מנהל שותף של הפרוייקט הישראלי-גרמני  Scripta Qumranica Electronica

​המפגש יתקיים ביום ג', 10 במרץ 2021, בשעה 17:00

​משך המפגש כשעה וחצי.

קישור למפגש בזום :

להרשמה ולקבלת תזכורת, יש למלא את הטופס

רישמו אותי לאירוע

To prevent automated spam submissions leave this field empty.