ארכיון וינר המקוון

Online Wiener Archive

ארכיון וינר המקוון

פרויקט הדיגיטציה של ספריית וינר באוניברסיטת תל אביב החל בשנת 2015, ונועד לאפשר עיון באלפי תעודות, השמורות בארכיון הספרייה.​



אוספי ארכיון וינר הדיגיטליים » 

אוספי ארכיון וינר במערכת החיפוש דעת"א »

 

 

 

אוספי ארכיון וינר

אוסף מסמכי אלפרד וינר

המסמכים נאספו בידי ד"ר וינר וצוותו לפני, במהלך ואחרי מלחמת העולם השנייה, עד לשנות ה-70. מסמכים אלו מהווים את ליבת אוסף הספרייה, ובשל כך היו הראשונים לעבור דיגיטציה והנגשה מקוונת. האוסף מכיל פרסומים ומסמכים שונים, מהתכתבויות של רשויות וארגונים נאציים, דרך מסמכים ממחנות ריכוז, עד לתיעוד של התנהלות חייהם וגורלם של יהודים, וקהילות וארגונים יהודיים, לפני, במהלך ואחרי השואה.

 

אוסף אלפרד וינר הדיגיטלי »

חיפוש באוסף במערכת דעת"א  »

 

 

תיקיות מחקר: מחקרים שנערכו ע"י ה-JCIO וספריית וינר

תיקיות אלו הן תוצאה של שאלות מחקר שהופנו ל-JCIO באמסטרדם, ומאוחר יותר לספריית וינר בלונדון, על ידי גופים שונים. החומר נאסף בקפידה מספרים, כתבי עת וגזרי עיתונות בכדי ליצור מידע מהימן על נושאים נבחרים. התיקיות סודרו על פי מגוון רחב של נושאים.

 

אוסף תיקיות מחקר הדיגטלי »

חיפוש באוסף במערכת דעת"א  »

 

 

אוסף גזרי עיתונות ביוגרפים 1945-1970 

תיקיות האוסף (קרוב ל- 3,000 תיקיות) מסודרות על פי סדר אלפבתי וכוללות מידע אודות אנשים שונים, רובם לא יהודים, לאחר מלחמת העולם השניה: מנהיגים, פוליטיקאים, פילסופים, סופרים, מדענים וקצינים בכירים (כולל קצינים נאצים), ממגוון מדינות אירופה, ארצות הברית וישראל. האוסף נבנה החל משנת 1945 עד לשנות ה-70, וכולל חומרים מכתבי עת ועיתונות, בעוד חלק מהתיקיות מכילות גם מידע ביוגרפי ממקורות אחרים.



אוסף גזרי עיתונות ביוגרפיים הדיגיטלי »

חיפוש באוסף במערכת דעת"א »

 

 

The Key to the Mystery

ה- Key to the Mystery או בצרפתית Clé du Mystère, היה עלון אנטישמי קיצוני בן 32 עמודים, שיצא לאור בקנדה, והופץ במגוון מדינות אירופה בשנות ה-30 בצרפתית ואנגלית. אדריאן ארקאנד [Adrien Arcand] מנהיג התנועה הפשיסטית הקנדית "החולצות הכחולות" איגד והוציא לאור את העלון. על ידי עיוות של ציטוטים ממגוון מקורות בולטים שנכתבו על ידי יהודים,  מטרתו היתה להוכיח את התאוריות שהובאו ב"פרוטוקולים של זקני ציון". אלו האשימו את היהודים במזימת השתלטות עולמית ובקומוניזם. האוסף כולל את העלונים המקוריים בצרפתית ובאנגלית, חומר על פירסומים אנטישמיים אחרים, והתכתבות בין מרכז המידע היהודי (Jewish Central Information Office) לבין ועד שליחי הקהילות היהודיות בדרום אפריקה (South African Jewish Board of Deputies). האוסף כולל גם מחקר בגרמנית, שנערך על ידי ד"ר אווה רייכמן, ומסודר כך שכל פסקה מהעלון מופיעה לצד בדיקת המקורות המפריכה אותה באמצעי אימות נתונים ושימוש במגוון רחב של חומרים.

 

אוסף The Key to the Mystery הדיגיטלי »

חיפוש באוסף במערכת דעת"א »

 

אוסף "המשפט הנאצי"  [Nazi Justice]

האוסף מספק מידע על הרשות השופטת של הרייך השלישי ומאות תעתיקים ממשפטים. חלק אחד מהאוסף (קופסה 1) מכיל רישום הרשאות, חוקים והסדרות, מידע על שופטים ועורכי דין, דו"ח מפורט של ההוצאות להורג בבראנדנבורג [Brandenburg] (מאוקטובר 1944 עד לאפריל 1945) ורשימה של נאצים אשר פעלו באושוויץ.

החלק השני (קופסאות 2- 9), מכיל  תעתיקים משפטיים בסדר אלפבתי, בעיקר מהפרוטקטורט של בוהמיה ומורביה, מ-1942 עד 1945. מנעד הפשעים לכאורה עובר משחיטה לא חוקית של בעלי חיים עד לשמיעת תחנות רדיו עוינות. רוב המשפטים נערכו ב"בית משפט מיוחד" גרמני (Sondergericht) או ב"בית הדין העממי" (Volksgericht).

 

אוסף "המשפט הנאצי" הדיגיטלי »

חיפוש באוסף במערכת דעת"א »

 

 

אוסף קרל שמיט – התיק הסודי

אוסף זה מורכב ממסמכים מסווגים אודות קרל שמיט, משפטן בולט, הוגה פוליטי, ולכאורה חבר נאמן במפלגה הנאצית. בזמן ששירות הביטחון של הSS- הרכיב את התיק, במסגרת מערכה שנועדה להכפיש את שמיט, הוא נחשב למשפטן המצטיין של הנציונל-סוציאליזם. הוא כיהן במועצת ההנהגה של האקדמיה למשפט גרמני, היה יו"ר הוועדה למשפט מינהלי וחוקתי, חבר מועצת המדינה הפרוסית, העורך הראשי של כתב העת הנאצי לעורכי דין, ונשיא האגודה הלאומית למשפטנים גרמנים נציונל-סוציאליסטים.

התיקיה מכילה מכתבים, דו"חות, גזרי עתונות, מברקים, והערות בכתב יד, המבקשים להוכיח שלמרות ההצהרות האנטישמיות הבוטות שלו, שמיט היה סתגלן  וחסר נאמנות למפלגה הנציונל-סוציאליסטית. פירושים הבוחנים את כתביו משנות ה-20 עד 1932, מדגישים שלפני עליית המפלגה הנאצית לשלטון, שמיט אכן הציג סופרים יהודים באור חיובי וחשיבתו היתה מקורבת יותר לקתוליות מאשר לנציזם.

 

אוסף קרל שמידט - התיק הסודי הדיגיטלי »

חיפוש באוסף במערכת דעת"א »

 

 

אוסף הארגון המאוחד להחזרת רכוש (URO) : חוזרים 1961-1973

האוסף מכיל חוזרים ("Rundschreiben") שנשלחו בידי המשרד הראשי של הארגון בפרנקפורט למגוון משרדיו בין השנים 1961-1973. בחוזרים, פירוט פסקי דין של בית המשפט הפדרלי בגרמניה (Bundesgerichtshof) לתביעות של שורדי שואה לקבלת פיצויים אישיים בגין נזקי הרדיפה הנאצית. כל חוזר פותח בתקציר פסק הדין ומשמעותו בתורת הפיצויים האישיים, אשר בגרמניה הוסדרו על ידי החוק הפדרלי על הפיצויים לנפגעי רדיפה נציונל-סוציאליסטית (Bundesentschädigungsgesetz). בנוסף, החוזרים מכילים את הנוסח המלא של פסק הדין, כפי שפורסם ע"י בית המשפט. הפסיקות מספקות תיאור עז של גורל הנרדפים במהלך ואחרי מלחמת העולם השנייה, של המגוון הרחב של הנזקים שנגרמו לקורבנות, ושל ההליכים המשפטיים הממושכים שנאלצו לנהל בכדי לתבוע פיצויים.

 

אוסף הארגון המאוחד להחזרת רכוש (URO) הדיגיטלי  »

חיפוש באוסף במערכת דעת"א »

 

 

אוסף השופטת הדסה בן-עתו 

האוסף כולל מסמכים שנאספו על ידי כבוד השופטת הדסה בן-עתו ז"ל במהלך שנות מחקרה עבור ספרה "השקר מסרב למות: הפרוטוקולים של זקני ציון". הספר חושף את סיפורם של מחברי המסמך המזויף, חיבורו, והפצתו העולמית כנשק אנטישמי. כמו כן, המחקר שופך אור על פועלם של אלה שחשפו והתנגדו למסמך, עם דגש על שני המשפטים בעלי חשיבות היסטורית, משפט ברן בשוויץ, ומשפט גרהמסטאון בדרום אפריקה. המפשפטים נערכו ב- 1934 בעקבות תביעת הקהילות היהודיות נגד המפיצים הנאצים של הפרוטוקולים.

האוסף כולל מגוון מקורות: פרוטוקולים מישיבות בתי המשפט, דו"חות של חקירות, מכתבים וגזרי עיתונות. האוסף כולל גם מסמכים מקוריים מעזבונו הפרטי של ג'ורג' ברונשוויג [Georges Brunschvig] , לימים נשיא איחוד הקהילות היהודיות השוייצריות [SIG] , אשר ייצג את התביעה במשפט. בנוסף, קיימים גם  מסמכים שנאספו במהלך מחקרים שניהלו עורכי הדין ברוסיה, גרמניה וצרפת.

דיגיטציית אוסף הדסה בן-עתו התאפשרה הודות לתרומתה הנדיבה של אגודת הידידים הצרפתים של אוניברסיטת תל אביב.

 

אוסף השופטת הדסה בן-עתו הדיגיטלי  »

חיפוש באוסף במערכת דעת"א »


הפרוטוקולים של זקני ציון 

הפרוטוקולים של זקני ציון הוא מסמך מזויף בעל אופי אנטישמי מובהק, המפרט ב- 24 פרקים את "התוכנית היהודית" להשתלטות על העולם. המסמך המזויף התבסס על מגוון מקורות והתפרסם ברוסיה ב-1905, על ידי סרגיי נילוס. מאז הוא ראה אור באין ספור מקומות ושפות.

האוסף כולל מסמכים על המקורות והתפתחות המיתוס האנטישמי.


אוסף הפרוטוקולים של זקני ציון הדיגיטלי »

חיפוש באוסף במערכת דעת"א   »

 

 

אוסף משפט ברן, 1934-1935

המשפט, שנערך בברן, שוויץ, בין השנים 1934-1935, היה תוצאה של תביעה משפטית שיזם איחוד הקהילות היהודיות בשוויץ [SIG]. התובעים, אשר זכו במשפט, יצאו גם במערכה ציבורית נגד מנהיגי ליגת הקונפדרציות הנציונאל-סוציאליסטיות, בגין הפצת עלונים אנטישמיים, ביניהם "הפרוטוקולים של זקני ציון", במהלך פגישה שהתייקמה ב-13 ליוני 1933 בקזינו של ברן.

אוסף זה כולל מסמכים של המערכת הציבורית לקראת ובמהלך המשפט.

 

אוסף משפט ברן הדיגיטלי »

חיפוש באוספים במערכת דעת"א  »

 

 

אוסף משפט גרהמסטאון, 1934

המשפט, אשר נערך ב-1934 בפורט אליזבת, דרום אפריקה, הינו תוצאה של הדפסת מסמך בן ארבעה עמודים, בשבועון  Die Rapport. המסמך שהכיל לכאורה את דרשתו של רב הקהילה אברהם לוי ונגנב לכאורה מבית הכנסת בפורט אליזבט, חובר למעשה על ידי הארי ויקטור אינצ' [Harry Victor Inch] והתבסס על החיבור האנטישמי הידוע, "הפרוטוקולים של זקני ציון". במסמך המזויף, הציג אינצ' קונספירציה יהודית מקומית שמטרתה להשתלט על דרום אפריקה, כחלק מתוכנית בינלאומית רחבה יותר. רב הקהילה תבע את מנהיגי הקבוצה הנאצית "החולצות האפורות" בגין הפצת המסמך, וזכה במשפט.

האוסף מכיל את התמלול המלא של המשפט ואת גזר הדין.

 

אוסף משפט גרהמסטון הדיגיטלי »

חיפוש באוסף במערכת דעת"א  »

 

 

מסמכי לודוויג דישה: היסטורית יהודי בוקובינה

מסמכי לודוויג דישה [Ludwig Dische] עוסקים בבוקובינה לפני 1918, כאשר צ'רנוביץ עדיין הייתה חלק מהאימפריה האוסטרו-הונגרית. ד"ר דישה היה יושב הראש של הוועדה לענייני פנים  (“Communicates Evreilor”) של הקהילה היהודית בצ'רנוביץ, בוקובינה, בשנות המלחמה, מדצמבר 1941 עד למרץ 1944, אז הצבא הסובייטי כבש מחדש את העיר. האוסף כולל מכתבים, טיוטות, עלונים, תמונות, הדפסים, גזרי עיתונים, ומידע על יהודים מפורסמים בצ'רנוביץ, כמו גם מסמכיו האישיים של ד"ר דישה. דישה אסף את החומרים הללו לאחר מלחמת העולם השנייה, ככל הנראה עבור מחקרו הפרטי על חיי היהודים בבוקבינה.

 

אוסף לודוויג דישה הדיגיטלי  »

חיפוש באוסף במערכת דעת"א »

 

 

חיים יהודיים ואנטישמיות לפני מלחמת העולם השנייה

האוסף מורכב מספרונים, קונטרסים ומאמרים שיצאו לאור באירופה בין 1820 ל- 1940.

חלק אחד של האוסף מורכב ממקורות אשר פותחים צוהר אל חיי היהודים באירופה עד 1933. הוא מציג מידע על חיי הקהילות היהודיות - תקנונים של בתי ספר יהודיים, בתי כנסת וארגוני רווחה, וכמו כן לוחות שנה, דרשות, הספדים, טקסים וספרי שירה.
החלק השני מורכב מחיבורים אנטישמים אשר בתחילה יצאו לאור בהוצאה עצמית על ידי מו"לים לאומניים או ימניים, ומאוחר יותר על ידי מו"לים נציונל-סוציאליסטים או שותפיהם. החיבורים מציגים נארטיב שלילי של ההשפעות הכלכליות, התרבותיות והמדיניות של היהודים, כגון קומוניזם וסוציאליזם. הם חוזרים על סטריאוטיפים אנטישמיים ומשקפים את הלך הרוח של תקופתם.
כנגד חיבורים אלה, האוסף מציג גם חומרים "אנטי-אנטישמיים" שנכתבו או חוברו על ידי ארגונים יהודים שונים כגון האגודה להגנה מפני אנטישמיות, כתגובה אקטיבית נגד הטענות האנטישמיות.

דיגיטציית האוסף התאפשרה הודות לתמיכתם של ועידת התביעות - הוועידה בנוגע לתביעות יהודיות חומריות כנגד גרמניה, EVZ - Foundation Remembrance, Responsibility and Future, ומשרד האוצר הפדרלי של גרמניה.

 

אוסף חיים יהודיים ואנטישמיות הדיגיטלי  »

חיפוש באוסף במערכת דעת"א »

 

 

אוסף ההתנגדות והאופוזיציה האנטי-נאצית

אוסף "ההתנגדות והאופוזיציה האנטי-נאצית" מורכב מספרונים, פליירים, חוברות וקונטרסים שפורסמו ע"י תנועות התנגדות ברחבי אירופה בזמן מלחמת העולם השנייה, במטרה לתעד את הזוועות שביצעו הנאצים ושותפיהם ולאחד את האוכלוסיות הכבושות. חברי ההתנגדות באו מרקעים חברתיים שונים. הם היו איכרים, פועלים, מורים, בעלי עסקים ואף אריסטוקרטים. רוב המפיצים פעלו בחשאי ורבים שילמו באובדן החופש או אף בחייהם כדי להבטיח את ייצורם והפצתם של חומרים אלה.

 

אוסף ההתנגדות והאופוזיציה האנטי-נאצית הדיגיטלי  »

חיפוש באוסף במערכת דעת"א »

 

 

בתמיכת ועידת התביעות - הוועידה בנוגע לתביעות יהודיות חומריות כנגד גרמניה EVZ - Foundation Remembrance, Responsibility and Futureמשרד האוצר הפדרלי של גרמניההאגודה הצרפתית של אוניברסיטת תל אביב
​​La Fondation pour la Mémoire de la Shoah ובעזרת יד ושם - רשות הזיכרון לשואה ולגבורה.

​​

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>