יום האישה הבין-לאומי 2022

Barkow, Ben. Alfred Wiener and the Making of the Holocaust Library. London: Vallentine, Mitchell, 1997. Print
Credit: Barkow, Ben. Alfred Wiener and the Making of the Holocaust Library. London: Vallentine, Mitchell, 1997. Print

לרגל יום האישה אנו מבקשים לחלוק כבוד לנשים שהשפיעו על מהלך ההיסטוריה. בהזדמנות זו חשוב לציין גם את הנשים אשר הקדישו את חייהן ופועלן לשימור לקחי העבר והנחלתם למען העתיד.

אווה גבריאלה רייכמן הייתה כלכלנית וסוציולוגית גרמניה-יהודייה אשר היגרה לגרמניה משלזיה בכדי ללמוד כלכלה באוניברסיטת מינכן בה קיבלה דוקטורט בשנת 1921. לאחר שנמלטה מגרמניה הנאצית והתיישבה בלונדון, אווה התמקדה בעיקר בחקר היהדות וההיסטוריה החברתית של יהדות גרמניה.
בזכות עבודותיה הרבות בתחום, אווה התמנתה להיות מנהלת המחקר בספריית ווינר בלונדון בשנת 1939. במהלך שבע שנים, אווה הובילה פרויקט רחב היקף לתיעוד עדויות של ניצולים ופליטים מאנגליה וממדינות אחרות, במסגרתו נאספו יותר מ-1,300 דוחות בשבע שפות שונות. כפי שאווה תיארה ​​במאמר המצורף, שכתבה ב-1954, כוונותיה בפרויקט זה היו לכבד ולשתף את סיפוריהם של היהודים הרבים שסבלו, איבדו כל שהיה להם, וכמעט נרצחו על ידי המשטר הנאצי. אווה קיוותה שאוסף החוויות והזיכרונות האישיים הללו יספקו לקוראים תמונה על העבר וינחו אותם לבחירה בעתיד אחר. היא הדגישה את המשמעות של זיכרונות וחוויות אישיות באמצעות יומנים, מכתבים, תמונות וכו'. בעיניה, פיסות מידע אלו, יכולות להיחקר על ידי היסטוריונים, חוקרים ואחרים כדי ללמוד עוד על העבר ולנסות ליצור עתיד מודע יותר.

לאחר תבוסת הנאצים וסיום המלחמה, אווה הטילה ספק כי כל הגרמנים חשים אשמה קולקטיבית לנוכח ההיסטוריה. למרות חוויותיה האישיות מול המשטר הנאצי היא דגלה בחיזוק הקשרים ובניסיון לפיוס בין יהודים לגרמנים. במהלך חייה אווה כתבה מאמרים רבים בנושא ולעתים קרובות אף נסעה לגרמניה כדי להרצות על כך. היא הייתה חברה ושותפה לעבודה בארגונים שונים שפעלו למען עתיד היחסים בין יהודים לגרמנים. מסיבות אלו ורבות נוספות, אווה זכתה בפרסים שונים על תרומתה לדמוקרטיה, לחופש ולסובלנות באירופה של אחרי המלחמה.

בספטמבר 1998 נפטרה אווה רייכמן בלונדון, כשהייתה בת 101.

בשנת 2022, השואה נותרה חלק מההיסטוריה שלנו. כפי שמראה ההיסטוריה, חוויות עבר יכולות להשפיע על הדורות הבאים ועל התהוות המציאות בהווה. גם אם קל יותר להתעלם או לשכוח מחוויות עבר מסוימות, אוסף העדויות והמסמכים האישיים שעבורם הקדישה אווה רייכמן את מפעל חייה, עדיין יכול לשמש ככלי למידה לדורות הבאים.
​התקווה היחידה היא שיפיקו מהם לקחים איך לא לחזור על טעויות העבר.
"לכולנו יש חובה למלא כלפי העבר שלנו" אווה רייכמן.

 

לעיון במאמר של אווה רייכמן על פרויקט עדויות ניצולי השואה. (פורסם בשער הקדמי של כתב העת של איגוד הפליטים היהודים בבריטניה בשנת 1954)  לקריאת תמלול המאמר »
*המאמר ועוד מסמכים נוספים על אווה רייכמן ורבים אחרים הם חלק מארכיון וינר.
​לעיון באתר של ספריית וינר בלונדון בו מצויות העדויות שאספה אווה רייכמן במסגרת פרויקט עדויות ניצולי השואה, לחץ כאן »

 
אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>