יום הזיכרון הבין-לאומי לשואה 27.01.2019

הבריחה מאושוויץ - דוח ורבה-וצלר


​עניינה של תעודה זו הוא הדין וחשבון שנכתב על סמך עדותם של רודולף ורבה ואלפרד וצלר, שני יהודים סלובקים צעירים שנמלטו ממחנה ההשמדה אושוויץ- בירקנאו ב-7 לאפריל 1944. מיד עם הגעתם לסלובקיה, ארץ מולדתם, ב- 21 באפריל, הם יצרו קשר עם חברים ב"קבוצת העבודה"(ארגון מחתרתי של יהודי סלובקיה שעסק בפעולות של עזרה והצלה). הם דיווחו בצורה מפורטת על הפשעים שלהם היו עדים במחנה, בדוח המוכר היום כ"דוח ורבה-וצלר". הם תארו את אשר עבר עליהם מרגע מעצרם, הגעתם למחנה אושוויץ, שם קועקע מספר האסיר על זרועם, האופן בו נאלצו למסור לשומרים הגרמנים את כל רכושם ואת הובלתם לצריף. כמו כן, תארו את מבנה מחנה הריכוז, אזור האסירים ומגורי סגל המחנה. מבנים נוספים אשר היו בבנייה תוארו גם באופן מפורט, אך העדים לא ידעו מה הייתה מטרת הבנייה [היום אנו יודעים כי הדבר היה חלק בהכנות לרצח יהודי הונגריה]. תנאי החיים והעבודה, וכמו כן שעור התמותה בקרב האסירים, תועדו במפורט. ורבה ווצלר דיווחו כי כ-90,000 יהודים נשלחו לתאי הגז בכל חודש במהלך שנת 1943.

אף על פי  שמידע מסוים על אופיו האמתי של מחנה אושוויץ-בירקנאו כבר הגיע לעולם החופשי, תפקידו של  המקום כמחנה המוות העיקרי של יהדות אירופה, התברר בעיקר בעקבות "דוח ורבה-וצלר". במאי 1944 הגיע הדוח לשווייץ, וגרסתו הקצרה התפרסמה מאות פעמים בעיתונים מערביים ואף שודרה על ידי ה -BBC. פרסום הדוח עורר תהודה בינלאומית. נשיא ארצות הברית, פרנקלין דלאנו רוזוולט, כמו גם האפיפיור פיוס ה-12 והמלך גוסטב משוודיה, שלחו  אזהרה דחופה למנהיג ההונגרי מיקלוש הורטי להפסיק מיד את הגירושים של היהודים מהונגריה. המשלוחים נעצרו ב-7 ביולי 1944 בעקבות הלחץ הבינלאומי, וכך ניצלו מאתיים אלף יהודים במרכז הונגריה (רובם בבודפשט) מתאי הגזים של אושוויץ-בירקנאו.  

בדוח, לא הוזכרו מסיבות מובנות שמות הבורחים שהסתתרו בסלובקיה. עותק של הדוח הגיע זמן קצר לאחר סיום המלחמה לארכיון ספריית וינר.

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>