יום הזיכרון לשואה ולגבורה 2022

ילדי הקינדרטרנספורט
Credit: Seligmann-Prokocimer, Hanna. (2021)

 

כשאנו מעלים את זיכרון השואה וזיכרון מיליוני האנשים אשר איבדו את בתיהם, את משפחותיהם ואת חייהם, חשוב לזכור ולחשוב על ילדי המלחמה, במיוחד בזמנים אלו.

 

המלחמה הנוכחית באוקראינה יכולה לשמש תזכורת לתקופות קודרות יותר באירופה, שכן 'קרן החירום הבין-לאומית של האומות המאוחדות לילדים' מדווחת כי בחודש מאז פלישת רוסיה לאוקראינה, נעקרו מבתיהם כ 4.3 מיליון ילדים, המהווים יותר ממחצית מאוכלוסיית הילדים במדינה המונה כ-7.5 מיליון ילדים[1]. כפי שטענה ראש יוניסף, קתרין ראסל, "המלחמה גרמה לאחת מהעקירות הגדולות ביותר של ילדים מבתיהם מאז מלחמת העולם השנייה"[2].

 

במהלך מלחמת העולם השנייה, כ 65 מיליון בני אדם נעקרו מבתיהם באירופה בלבד, ולפי ההערכות 13 מיליון ילדים איבדו את אחד ההורים או את שניהם במלחמה. ההערכה היא שמיליון וחצי ילדים יהודים נהרגו בידי הנאצים, ומאות אלפי ילדים יהודים נעקרו מבתיהם[3]. ילדים יהודים היו פגיעים במיוחד בתקופת השואה בשל העובדה הפשוטה שלא היה להם ערך עבור הנאצים, והם נשלחו ללא היסוס אל מותם. עם זאת, חלק מהילדים הצליחו לשרוד את המלחמה.

 

עבור רבים מהם, דווקא פעולת העקירה על ידי ארגוני סיוע הומניטרי, ארגונים יהודיים או חסידי אומות עולם היה הגורם המכריע בהישרדותם.

 

ה Kindertransport (מגרמנית: "משלוח ילדים") היה מאמץ הצלה שפעל בין 1938 ל-1940 והצליח לחלץ אלפי ילדים יהודים, מגרמניה הנאצית ומשטחי הכיבוש הגרמני, למקום מבטחים בבריטניה. מאמץ החילוץ נערך על ידי ארגונים ואנשים פרטיים במדינות שונות למען הצלתם של כ עשרת אלפים ילדים מתחת לגיל 17[4].


                                                                                           ילדי הקינדרטרנספורט

ספרה של ד"ר חנה זליגמן פרוקוצ'ימר, בשם The castle that saved lives: the extraordinary story of the rescue and shelter of two hundred Kindertransport children in a 19th century castle in North Wales חושף מסמכים ותמונות השופכים אור על סיפוריהם של מאה ילדים יהודים שמצאו מחסה בטירה בבריטניה.

                                                                               ילדי הקינדרטרנספורט

 

הילדים, שחוו טראומות מרדיפות והשפלה של הנאצים, פוגרומים, פרידה כפויה מההורים ומהמשפחה, וגלות למדינה זרה, היו זקוקים נואשות לתמיכה פיזית, רגשית ורוחנית. הם היו צריכים להסתגל לתרבות לא מוכרת ולגבש זהות חדשה. בניסיון לשקם את חייהם של הילדים, המטפלים שלקחו חלק במשימת ההצלה פעלו למען ועם הילדים כדי לאפשר להם חיי יום-יום בטוחים, יצירתיים ומשמעותיים.

 

ילדי הקינדרטרנספורט



משימת החילוץ של ה Kindertransport יכולה להוות דוגמא ולתת תקווה בזמנים אפלים אלה. מאמצים הומניטריים כאלו מראים איך אנשים יכולים לחבור יחדיו ולנסות למתן את השפעות המלחמה על ילדים באמצעות ארגונים ומתנדבים המוכנים לעזור ולחולל שינוי.

 

ספרה של ד"ר חנה זליגמן פרוקוצימר על הKindertransport  מהווה חלק מרכזי מתערוכה שהקימה ספריית וינר החודש לכבוד יום הזיכרון לשואה ולגבורה. ניתן לצפות בספר באופן מקוון כאן.
 

 


[1] One month of war leaves more than half of Ukraine’s children displaced. (2022, March 28). UN News. https://news.un.org/en/story/2022/03/1114592

[2] Ibid.

[3] Zahra, T. (2015). The Lost Children: Reconstructing Europe’s Families after World War II (Harvard University Press).

[4] Children during the Holocaust. (2021). Holocaust Encyclopedia. https://encyclopedia.ushmm.org/content/en/article/children-during-the-holocaust

 

 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>