בניין הספרייה - היסטוריה ואדריכלות

בניין הספרייה ניצב בכיכר המרכזית של קמפוס האוניברסיטה
בניין הספרייה ניצב בכיכר המרכזית של קמפוס האוניברסיטה

בניין הספרייה תוכנן ע"י האדריכלים שולמית ומיכאל נדלר, יחד עם שותפם שמואל ביקסון  בשנת 1958 ונחנך בשנת 1968.  על תכנון הבניין זכו השלושה בפרס רוקח. 

ספריית סוראסקי תוכננה בראשיתה כמבנה אחד, ובשנת 1984 נוסף לה מבנה המתאפיין בקווים דומים, הבניין ע"ש גרוס. 

הבניין הגושני הבנוי בטון חשוף, לו נוכחות דרמטית בקמפוס האוניברסיטה, הפך לאחד מסמליה של האדריכלות הברוטליסטית העושה שימוש בחומרי בנייה זמינים  ופשוטים הנותרים חשופים.

עם זאת, האלגנטיות והזרימה של הבניין ביטאו עידון וגישה מקורית למוסכמות של הברוטליזם.

הבניין ששטחו כ-12,600 מ"ר, ניצב בכיכר המרכזית של קמפוס האוניברסיטה, תוכנן כמיכל אטום כלפי חוץ, המארגן את אולמות הקריאה סביב גן פנימי אינטימי. ​

מודל הספריה ותכניות מתוך "הנדסה ואדריכלות", גיליון 6, 1965
מודל הספריה והתכניות מתוך "הנדסה ואדריכלות", גיליון 6, 1965


המחשבה לבנות ספרייה כמבנה מרכזי מופנם, מושתתת על עיקרון המעוגן בצורת הבניה המסורתית במזרח התיכון. דרך זו מאפשרת ליצור מבנה שאינו נתון להשפעות האקלימיות הקשות של האור ומזג האוויר בארץ.  

גישה זו יצרה אוירה של ריכוז ורוגע בחללי הספרייה יחד עם מרכזיות פונקציונאלית בדרכי הקשר והשרות. 

גרעין שרות ורטיקאלי מקשר את שטחי העבודה והאספקה ישירות עם אולמות הקריאה בקומות השונות. עיקרון תכנוני זה הביא לעיצוב הבניין כמסה עשויה בטון מסותת, המרחפת על קומת קרקע בנויה אבן. 

 

קומת הקרקע היא חלק ממערך הטרסות המארגן את שיפועי הקרקע בשטח, ומהוה המשך לפיתוח הנוף בקמפוס האוניברסיטה. 


.מודל הספריה והתכניות מתוך "הנדסה ואדריכלות", גיליון 6, 1965

 

מודל הספריה והתכניות מתוך "הנדסה ואדריכלות", גיליון 6, 1965

הבניין מארגן את הפונקציות המגוונות בחלקי הבית השונים במערך של רצף חללי מתמשך. הוא מתחיל בכניסה הנמוכה המכילה פינות ישיבה ושיחה,  וכניסות אל אזורי השרות והעבודה. אזור זה נפתח אל חלל מרכזי בעל גובה כפול המפנה את המבקר אל אזורי הבית השונים, ומספק לו התמצאות בתנועה אל מחלקת היעץ וההדרכה, הספרייה הלימודית וקומות הקריאה. 

מאולם הכניסה מתפתחת התנועה אל אולמות הקריאה בעלי הזיקה הישירה אל הגן הפנימי - ממנו נשקף המבט שוב החוצה אל קמפוס האוניברסיטה. 

כל שטחו של הקיר המערבי של מבואת הספרייה מעוטר בציור קיר יפה, שצייר הצייר והפסל  אברהם אופק בשנת 1976, ושנושאו "שיבת ציון". הציור מספר את סיפורם של העולים בהגיעם לארץ, כפי שראה אותו אברהם אופק .

ציורי הקיר של אברהם אופק מעטרים מבני ציבור בארץ.

 

קטעים מתמונת הקיר

קטעים מציור הקיר של אברהם אופק

  ​

 

אוניברסיטת תל-אביב, ת.ד. 39040, תל-אביב 6997801
UI/UX Basch_Interactive