אוסף הורודיש לתולדות הספר והדפוס
אוסף הורודיש לתולדות הספר והדפוס כולל כ- 10,000 כרכים של ספרים וכתבי עת, והוא אחד האוספים החשובים והמקיפים בתחום זה. האוסף מתמקד בבחינת הספר כגורם בעל חשיבות מכרעת בהתפתחות התרבות האנושית, תוך התייחסות להיבטיו ההיסטוריים, הטכניים, האמנותיים, החומריים והחברתיים.
בין תחומי הדעת הנסקרים באוסף: תולדות הדפוס וההוצאה לאור, ביבליוגרפיה, קליגרפיה, טיפוגרפיה, איור ספרים וכתבי יד, תורת הכתב, אמנות הכריכה, תעשיית הנייר, אקס ליבריס, זיופים, תולדות הקריאה, ומעמדו התרבותי של הספר לאורך הדורות.
רוב ספרי האוסף זמינים לעיון במדף פתוח, וחלקם ניתנים להשאלה. מהדורות ייחודיות וספרים שנדפסו לפני 1750 שמורים באוסף הספרים הנדירים, וניתן להזמינם לעיון באמצעות הטופס המוטמע ברשומה בקטלוג דעת"א.
האוסף הוענק לספרייה על ידי ד"ר אברהם הורודיש (1898–1987). הורודיש נולד בלודז' וגדל בקניגסברג שבפרוסיה המזרחית. הוא למד כלכלה בברלין וקיבל תואר דוקטור מאוניברסיטת פרנקפורט בשנת 1920. בשובו לברלין ייסד את הוצאת Euphorion יחד עם ארנסט רתנאו, הוא היה ממייסדי "חברת שונצינו" וחבר באגודת הביבליופילים הברלינאית. בשנת 1933, לאחר עליית היטלר לשלטון, עבר עם רעייתו המעצבת הגרפית אליס גרמן לאמסטרדם, שם ייסד את האנטיקווריאט Erasmus אשר הפך למוסד מוכר בעולם הביבליופיליה. במהלך מלחמת העולם השנייה נמלטו השניים לשווייץ, ולאחר המלחמה הקים הורודיש מחדש את האנטיקווריאט, ואף הרחיב את פעילותו. לאורך חייו פרסם למעלה מ־200 ספרים ומאמרים, בהם עבודות על נושאים יהודיים ומחקרים רבים על עולם הדפוס והספר.
אברהם הורודיש תרם את אוסף האמנות שלו, שכלל יצירות מתקופת ווימאר, למוזיאון תל אביב לאמנות. ספרייתו הפרטית העשירה והייחודית נתרמה לאוניברסיטת תל אביב, ושימשה בסיס להקמת הקתדרה לתולדות הספר על שמו בפקולטה למדעי הרוח.
מיקום האוסף | קומת האוספים המיוחדים, בניין גרוס-וינר |
קוד האוסף | CH/CHG |
שעות פעילות | ימי שלישי וחמישי, 10:00–18:00 |