תערוכות בספרייה
במבואה הגדולה של הספרייה מוצגות תערוכות מתחלפות של יוצרים ואמנים : ציור, צילום, וכדומה.
התערוכות פתוחות לקהל בימים א' - ה' בשעות 9:00 עד 19:45, יום ו' 9:00 עד 12:00
אנו מזמינים את הקהל הרחב, את המתעניינים, את הסטודנטים ואנשי הסגל להגיע לספרייה ולהתרשם מהתערוכות.
קיימת אפשרות לקיים במבואה פתיחה חגיגית, וכן לשלב את חווית התערוכה עם הרצאה קשורה לנושא התערוכה, הקראת טקסטים, דיונים והופעות מוזיקליות.
המעוניינים להציג במבואת הספרייה, מוזמנים לפנות למזכירות הספרייה.
טופס בקשה להצגת תערוכה במבואת הספרייה ניתן להוריד בקישור זה
הודעות לגבי תערוכות חדשות מתפרסמות:
מקום זמן להיות |
26.12.10 - 17.02.11 |
סופרת ומשוררת ויקטוריה אדלר-שרון
צלם נסים שרון
התערוכה היא מתוך אלבום "מקום זמן להיות"
מנחת אהבה לעולם-פרי שיתוף זוגי
מעשה ההשתקפות של נרקיס |
17.11.10 - 30.11.10 |
מפיקה: מיקול פייטרה
מעשה ההשתקפות של נרקיס
מה היא המציאות? מה שרואים? מה שחושבים? או מה שהיה?
הגבול בין המציאות, למציאות המדומה הולך ונהייה יותר ויותר מטושטש.
ארבעה אומנים, בן וייס וליאן רותם, קרין זיתוני וג'יאנפיליפו פייטרה, אשר מציגים בפעם הראשונה, מביעים דרך טכניקות שונות: צילום, ציור על שמן וציור על מים, את הזליגה של הפנטזיה לחיים והפוך- הזליגה של החיים לפנטזיה. במקום שהמציאות תהייה רק מה שהעין קולטת היא הופכת להיות מה שהעין זולגת (עין התודעה).
תערוכה זו מאפשרת מסע עבור המתבונן בו המציאות הופכת דרך האומנות, לססגונית יותר.
בן וייס וליאן רותם אשר צילמו הומלסים ברחבי הארץ נותנים במה לדמיון. המציאות היום יומית העצובה, הכאובה והקשה הופכת בעזרת צילומיהם בשחור ולבן למסע של התבוננות אסטטית, רגישה, טקסטואלית וחושנית. הצילום הופך את הדמות לעשירה ואוהבת חיים.
בתוך עולם של מציאות מורכבת קרין זיתוני יוצרת דימויים פוסט-מודרניים המייצגים ארכיטיפים של תרבות נטולת זמן. לעיתים קרובות נראה כי היא מתכתבת עם התרבות בטרמינולוגיה חזותית העכשווית המשאילה מוטיבים מעולם הקולנוע והקולנוע הממוחשב, הקומיקס ואגדות עם קדומות.
חלק מהעבודות של ג'יאנפיליפו פייטרה מסתמכות על הדימיון, חלקן על צילומים וחלקן מתכתבות עם תולדות האומנות. כל עבודותיו עוברות דרך המסננת המיוחדת והאישית של פיליפו בן ה-74. הציור שכתוב בשפה פשוטה (נאיבית) אינו אלה תיבה עמוסה בסמלים שדורשים פענוח מפוכח ואחראי. ניתן לזהות מוטיבים אירופאים אציליים של מציאות אחרת, מזמן אחר.
תערוכה זו מראה כיצד עיני המתבונן והיוצר בפרט, מבנים את המציאות. זהו מסע מעגלי המראה עד כמה קשה להגדיר מהי מציאות אובייקטיבית ושמא אולי מציאות, משתקפת בפנטזיה ופנטזיה משתקפת במציאות.
תודה מיוחדת לעזי אסד.
הסיפור שלך דרך צילום |
12.11.10 - 1.11.10 |
תערוכת 'הסיפור שלך דרך צילום' מציגה צילומים, אמנות דיגיטלית וטקסטים, שיצרה קבוצת אנשים צעירים, נכים ובריאים, הפועלת יחד בעשור האחרון. התערוכה היא פרי שיתוף פעולה בין שלוש קבוצות:
'קבוצת הסיפור שלך' נוסדה לפני שבע שנים על ידי חוקרים צעירים מאוניברסיטת ת"א במטרה לקרב בין הספרות לחיים ולהשתמש בקריאה ובכתיבה כאמצעים להבנה ופעולה בעולם. הסדנאות שמפעילה הקבוצה כוללות קריאה ביצירות מופת וכתיבה.
'דרך צילום' הוא בית ספר ללימוד והעשרת הידע בתחום הצילום. בית הספר, הממוקם בבניין תעשייתי בדרום תל אביב, מציע מגוון קורסים וסדנאות, לצד מעורבות בפרוייקטים קהילתיים-חברתיים.
המועדון החברתי של 'עזרה' בכפר שמריהו מפגיש בין נכים לסטודנטים למדעי ההתנהגות מהמרכז האקדמי רופין. מטרת המפגשים היא השמחה הפשוטה שבהתוודעות לאנשים אחרים.
במוקד התערוכה עומדות יצירותיו של שחר כהן, בחור צעיר עם ניוון שרירים שמפיק קולאז'ים סוריאליסטיים באמצעים דיגיטליים. אליהן נוספו פורטרטים אינטימיים—בצילום ובמלה-- של משתתפי הקבוצה.
אוצרות: סיגל קולטון, תמר אלול ('דרך צילום'), ליאת סאבין בן-שושן, לילך ניישטט-בורנשטיין ('הסיפור שלך').
גלאפגוס - האיים הקסומים
|
12.10.10 – 28.10.10 |
צילומים: עזרא גוט שירים: קרן אלקלעי-גוט
איי גלפגוס נמצאים כאלף קילומטרים מערבית לאקוודור. האיים התרוממו מקרקעית האוקיינוס כתוצאה מפעילות וולקנית, ולכן הם לא היו מחוברים מעולם ליבשת כלשהיא, וכל הצמחייה ובעלי החיים הגיעו לשם אחרי שהאיים עלו מתוך הים.
בגלל מרחק האיים מיבשת דרום אמריקה, ריחוקם מנתיבי ספנות ובהשפעת האקלים המשווני הממוזג, נשתמרו האיים בצורתם הראשונית והפראית. בעלי החיים התפתחו בכל אי בצורה שונה בעקבות השוני בתנאים, בצמחיה ובתמהיל בעלי החיים.
צ'ארלס דארווין ביקר באיי גלפגוס והממצאים שלו ביחס להבדלי ההתפתחות של בעלי חיים באיים השונים הניעו אותו לפתח את התיאוריה שלו על התפתחות המינים ותורת האבולוציה.
גם הסופר הרמן מלוויל ביקר באיים באותה תקופה וכתב: "רק בעולם שכוח אל יכול מקום כזה להתקיים"
התמונות צולמו לפני כשנתיים בטיול לאיי גלפגוס. האוסף כולל תמונות של בעלי חיים אשר צולמו באיים השונים. בגלל הבידוד של איים אלה, מספר הסוגים של בעלי החיים נמוך ולכן אין להן כמעט אויבים טבעיים. לתערוכה צורפו מספר צילומים שכוללים בני אדם כדי להמחיש את גודל בעלי החיים וחוסר הפחד שלהם מפני מבקרים זרים.
באירוע הפתיחה שיתקיים ב-17 באוקטובר בשעה 18:30 יוקראו גם שירים.
מבט ראשון לזהותנו - תערוכת תמונות מאורוגוואי |
25.5.10 – 17.6.10 |
תכנון מעונות סטודנטים |
2.5.10 – 20.5.10 |
בחודש פברואר 2009 הוכרזה פתיחת תחרות לתכנון מעונות סטודנטים בחסות
אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת ת" א ובחסות החברה לשיכון ובינוי.
המשתתפים היו סטודנטים מבי"ס לאדריכלות ע"ש דוד עזריאלי באוניברסיטת
תל- אביב
הוחלט כי התחרות תתמקד באזור שכונת שיח מוניס לשעבר ,במתחם בו עומדים
לקום בפועל מעונות הסטודנטים החדשים של אוניברסיטת תל אביב.
תערוכת ציורים של עזריאל קאופמן יוצר רב תחומי, משורר ואמן |
6.4.10 – 30.4.10 |
אוצרת התערוכה: דורית קדר
עזריאל קאופמן, היה עורך של כתב העת "מאזנים" (1998 – 2003). במקביל ליצירתו הספרותית (בעיקר שירה), עסק בציור, והציג את עבודותיו במוזיאונים ובגלריות.
עזריאל קאופמן נפטר ב 20.2.2004.
הפעם נפגשנו אחרים |
המציאות הישראלית-פלסטינית בחוויתם של אמנים עכשווים |
7.3.10 – 25.3.10 |
מדובר בצילומים, ציורים ושירים שכתבו אמנים לא מוכרים, הרעיון הוא לתת לאנשים אפשרות לבטא את אמירתם ולהעביר מסר של שלום, קירוב לבבות וסולידריות. כל יצירה מהווה חוויה אישית של האמן מהמציאות הישראלית-ערבית-פלסטינית, כך שהתערוכה מציגה פסיפס דעות וחוויות של אנשים רבים, והמבקר בה יכול להתרשם ממגוון של מציאויות סובייקטיביות. על מנת ליצור את הספקטרום הרחב נעשה מאמץ לבחור יצירות מתחומים שונים, ובעלות אופי וסגנון שונים.
לתערוכה נלווה אלבום תמונות ושירים המציג את היצירות. השירים מוצגים בעברית וערבית, ותתאפשר האזנה לשירים אשר הולחנו והוקלטו.
הפרויקט הינו התנדבותי לחלוטין, הן מצד המארגנים הן מצד האמנים.
אמת, חמלה, סובלנות
תערוכת יצירות אמנות של מתרגלי שיטת המדיטציה הסינית "פאלון דאפא"
20.12.09 – 24.12.09
אקטיביז'ן - הצד האחר של התמונה
17-26.11 בין השעות 20:00-09:00
אקטיביז'ן, נוסדה על ידי קבוצת יוצרים תעודיים מתוך אמונה בכח הדימוי הויזואלי בדרך ליצירת מודעות ושינוי ומתוך הרצון להגשים מימד חדש במדיה החזותית.
לקראת סוף שנת 2006, הגיעו לארץ מאות פליטים מאפריקה. אחרי מסע ארוך, קשה ולא חוקי הם חצו את הגבול לישראל.
דרך עבודה בסדנאות צילום, וידאו ואמנות חזותית, אקטיביז'ן מלווה את המשתתפים בשימוש באמנות חזותית כדרך לספר את סיפורם במטרה לממש ולהוביל שינוי חיובי בחייהם ובחיי קהילתם.
לפני כשנתיים החלה אקטיביז'ן את פרויקט "עיר מקלט": סדנאות צילום סטילס ווידאו עביר אותה קבוצת בני נוער אשר הגיעו לארץ כפליטים. מטרת הקורס היא להעניק למשתתפים את הכלים והידע דרכם יוכלו לספר את סיפורם. "באמצעות מדיום הצילום והקולנוע נפתח חלון הצצה ממקור ראשון אל עולם הפליטים, כמעין ראי שתקוותנו כי ישמש גשר בין הקבוצות"
התערוכה מוצגת במסגרת כנס המתקיים באוניברסיטת תל אביב-
International Conference on Genocide Prevention Israel - From Local Commemoration to Global Integration.
"המוצ'ילה הזאת ראתה יותר עולם ממך"
בועז לחובר ז"ל 2008- 1975
2.8 -6.8 בין השעות 9:00-19:00
לפני כשנה בט"ו באב, יצא בועז לחובר ז"ל לרכיבת אופניים ממנה לא שב. הוא נהרג בתאונת פגע וברח והשאיר אחריו משפחה כואבת וילד שלא זכה להכיר.
בועז, סטודנט מצטיין באוניברסיטת תל אביב ומהנדס מוכשר, היה בעל תחביבים רבים ביניהם טיולים בעולם ותיעודם.
במלאות שנה למותו, תתקיים תערוכת צילומים של תמונותיו של בועז ז"ל בלובי הספרייה המרכזית. ערב הפתיחה יתקיים ביום א 2.8.09 בשעה 17:00.
רשתות חיים (Webs of Life)
תערוכה של האמנית אנה ז'ליגובסקי
4.6.09 – 24.6.09
התערוכה של אנה-ענת ז'ליגובסקי, רופאה וציירת, מציגה עולם מורכב שבו משתנים דברים ללא הרף – בחיי היום יום של נשים וגברים, במעברים בלתי נמנעים בין בריאות וחולי, בין תקופות שונות במהלך החיים, בתהליכי התפתחות הפרט והאבולוציה של החיים.
הציורים פורשים רשת מורכבת של יצורים וחפצים, ממשיים ומדומיינים, ומכלולי היחסים שביניהם, על תוויהם הגסים ופרטי פרטיהם המעודנים עד מאוד. הם מציגים קהילות בזמנים ומרחבים מתחברים ומתנתקים אלה מאלה, נשים, משאות חיייהן ומפעלותיהן, עולמם של רופאים וחולים, ומדע האבולוציה וההשתנות.
באמצעות ציורים אלה נותנת הציירת מקום גם ליום יומי, למעיק ולמלאה, למדעי ולמופלא כשהם שזורים וארוגים ברשתות סבוכות ומפורטות.
טובים השניים :תערוכת ציור של צמד האמנים רבקה וישראל טיר
12.5.09 – 31.5.09
טיר רבקה וישראל צמד בחיים וצמד בעשיית אמנות.
יצירות הציור של רבקה וישראל עתירי צבע ושמחת חיים. מאופיינים באמת כנה של יצירה ואהבת האדם. הציור הינו נאיבי ברובו, ציור המתאר ערפילים בחלל ומעמקי הים שנוצרו על ידי רבקה טיר. לעומתה מן העבר השני מצייר ישראל נופים דרמטיים של העיירה היהודית, כאילו יצאו מתוך סיפוריו של שלום עליכם.
שני הסגנונות אינם שייכים לז'אנר אמנותי נוכחי, אלא קיימים ומתקיימים מתוך צורך של ביטוי אישי המהול בחיי העת הנוכחית עם זיכרונות העבר.
רבקה מציירת למעלה מחמש עשרה שנה במסגרות שונות, בעיקר באוניברסיטה העממית בהנחיית פארוויס, צייר החצר של השח הפרסי, ובמכון אבני בהנחיית האומן גד אולמן. ולאחרונה בבית יד לבנים בפתח תקווה בהנחיית ד"ר אנטון.
ישראל מצייר מאז ילדותו. למד רישום אצל אבא פניכל, בסטודיו של שייקה קליינמן ובמכון אבני בהנחיית גד אולמן. כיום מצייר בהנחיית האמן ד"ר אנטון בבית יד לבנים בפתח תקווה.
לקראת חגיגות 130 שנה לפתח תקווה הוא מצייר נופים ודמויות מראשית הקמתה של העיר.
רבקה וישראל ערכו במשותף למעלה מעשר תערוכות, בינהם בגלריה של עמליה ארבל בת"א, בבית יד לבנים בת"א, בבית אסיא ובהיכל התרבות בפתח תקווה.
בחודש מאי 2008 השתתף הצמד בתערוכת אמנים ישראליים בפאריז, לציון 60 שנות המדינה.
רבקה וישראל הינם גמלאים. רבקה שמשה כמורה וישראל רואה חשבון במקצועו, שימש כחשב של חברות הבת של בנק דיסקונט וחשב של בנק עולמי להשקעות
כיום ישראל הינו סטודנט מן המניין באוניברסיטת תל-אביב, בלימודי היסטוריה כללית ותולדות האמנות.
רבקה וישראל כתבו במשותף ספר בשם "היער האדום" המגולל את קורות משפחתה של רבקה בתקופת מלחמת העולם השנייה. הספר תורגם לאנגלית.
Images of the Holocaust
תערוכת הדפסים דיגיטליים של האמנית האמריקאית קרול רוזן המוקדשת לשואה
19 באפריל – 8 במאי, 2009
התערוכה תוצג במבואת הספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי במסגרת אירועי האוניברסיטה לציון יום השואה.
קרול רוזן יוצרת את ההדפסים מחומרים המתעדים את תקופת השואה - סדרות של תמונות/קולז'ים שצולמו בתקופת השואה וכן מתמונות שצולמו במהלך ביקורים באתרים היסטוריים.
למרות שהתמונות מתייחסות לתיעוד ההיסטורי של השואה הן יצירות המביעות באופן ספציפי את נקודת מבטה של האמנית. קרול רוזן מבקשת להעביר בעבודות אלו מסר של שבריריות, אבדן וזיכרון, זאת על ידי ערפול, טשטוש החומרים וחיתוכים חדים ונוקבים של התמונות.
חומרים מוכרים הופכים לבלתי מוכרים תוך שימוש באמצעים שונים. למשל, בידודם של חלקים מתוך התמונה המוכרת השלמה, חיתוכם בזויות שונות, הפיכתם, תוך שימוש בטכניקות של אור וצל.
התדפיסים המעורפלים משקפים את אי הוודאות והפחד של אירוע שלעולם לא נוכל להבינו.
עבודותיה של האמנית קרול רוזן נמצאות באוסף וינר שבספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי, וכן במקומות הבאים:
Tate Britain - Kreitman Research Center, Victoria and Albert Museum, Memorial of the Unknown Jewish Martyr, Simon Wiesenthal Center, Whitney Museum, Museum of Modern Art, and New York Public Library
תערוכת ציורים חושך מואר
תערוכה של גרטה ריזל
רונית אגסי אוצרת התערוכה
09 .3 .15 – 09 .3 .30
מה שמאפיין את תהליך העבודה של גרטה ריזל היא עובדת היותה "אירופאית". גרטה הגיעה בצעירותה לארץ מסקוטלנד. למרות שמרבית חייה חיתה בישראל נשארו טבועים באישיותה איפיונים מאד "לא ישראליים". הכוונה היא לתרבות פנימית עשירה שמורכבת מכבוד והערכה למוזיקה, לספרות, לתאטרון, ולתולדות האמנות. אין כאן הערכה נרכשת לתחומי תרבות אלו , אלה ערכים הטבועים בתבנית האישיות וההתנהגות של גרטה.
מעניין להבין את "הזמן הפנימי" שלה- מה שמחלחל אל הדרך שבה היא מציירת. גרטה חוזרת שוב ושוב אל פטרן של נופים שמוכרים לנו מתוך הקלאסיקה האירופאית. היא מורחת כתם ומכסה ומורחת שוב ומגלה את מה שמתחת, ולאט לאט נוצר הנוף. הוא בדרך כלל רחבי , ומעביר תחושה שהוא ממשיך להתקיים אל מעבר לפורמט של הבד.
יש סימבוליות רבה במהלך העבודה הזה מבחינתה של גרטה כיוון ששתי הישויות האירופאית הנשענת על תרבות רבת שנים ומסורת מפוארת נפגשת עם הישות הישראלית הצעירה והבלתי צפויה. בין שני הקטבים האלו משייטת גרטה עם המכחול על הבד ותוך כדי קבלה של שני האיפיונים השונים כל כך זה מזה היא בוראת עולם שממזג ומקרב בין השניים, ברובדים מסויימים שלו, ויוצר קונפליקט והתנגשות ברובדים אחרים שלו.
היכולת ליצור דיאלוג (לעתים כאמור, תוך כדי קונפליקט פנימי עד כדי וויתור על הפיתרונות הקלאסיים הנהירים לה במובן הכי בסיסי של הנחת המכחול או בניית הקומפוזיציה) בין שתי זהויות אלו הוא שמקדם ומוליך את גרטה אל התוצאות המוצגות כאן.
בתים לאשרה (מל"ב כ"ג, 7)
תערוכה של יעל כץ חנקין
1.3.09 – 12.3.09
יעל כץ-חנקין אמנית יוצרת מזה 40 שנה.
תערוכה זו משלבת את יצירתה האמנותית עם מחקריה באקדמיה. זה עתה זכתה בתואר דוקטור לפילוסופיה באוניברסיטת תל-אביב, על מחקרה בתחום מדעי הדתות:
"המשמעות המיתית של הדם בפולחן המקראי"
ביצירתה האמנותית מפעפע הדם המיתי כרקע לעבודותיה. נושאי העבודות שאובים מין המיתוס המקראי והמסופוטמי, ומהאיקונוגרפיה הארכיאולוגית שנתגלתה במרחב המזרח הקדום.
יעל כץ-חנקין בוחנת את נושאי מחקרה ויצירתה האמנותית מנקודת ראות מגדרית, ומזווית ראייה זו היא משתמשת במופגן בחמרים ובטכניקות נשיות מסורתיות.
האמנית למדה אמנות במכון אבני ובמדרשה למורי אמנות ברמת השרון. היא בעלת תואר ראשון בתיאטרון , תואר שני במדעי הדתות – כתבה עבודת מחקר על "הסיבות לטאבו היהודי על החזיר" (יש עותק בספריה), ותואר שלישי .
מלבד העיסוק האמנותי, עסקה יעל בהוראה, בעיצוב תלבושות לבמה, ובבובנאות.
כיום יעל משלבת את עיסוקה ביצירה עם תרפיה באמצעות תיאטרון בובות.
תערוכות קודמות:
1995 – תערוכה קבוצתית באגודת האמנים בתל-אביב – חברים חדשים
1996 – תערוכת יחיד באגודת האמנים בתל-אביב – עבודה זרא
1996 – תערוכת יחיד בלסלי קולג' בנתניה – טוטמיתוס
2000 – תערוכה קבוצתית באגודת האמנים בתל-אביב – עולם ומלואו
2001 – תערוכת יחיד באגודת האמנים בתל-אביב – געגועים לאמא
2002 – תערוכת יחיד בלסלי קולג' בנתניה – באין אלה
2003 – תערוכת יחיד במרכז אמנות – ירושלים – אבונתום (חבל הטבור באכדית)
קוריאה הדרומית מבעד לעדשת המצלמה
11.0.09 - 28.02.09
עדי סגל, צלמת עצמאית, יוצאת יחידת ההסרטה של דובר צה"ל , קיבלה מלגה מאוסף מיתר ונשלחה לצלם בקוריאה הדרומית.
מסע צילום בן חודשיים לאורכה ולרוחבה של ארץ זו הוליד מסמך תרבותי-חברתי מבעד לעדשתה של צלמת צעירה. מסע המבקש לחדור את מסך הדימויים המפתה ולהציג מבט אישי על חברה וחבל-ארץ שעברו טלטלות ותמורות קיצוניות במאה השנים האחרונות.
התערוכה מוצגת בקמפוס אוניברסיטת תל אביב בשני חללי תצוגה: האחד, בספרייה ע'"ש סוראסקי והשני ב"בית הירוק".
במבואת הספרייה שתי סדרות מרכזיות מוצגות זו מול זו: דת ומסורת בודהיסטית עתיקת-יומין, אל מול המולת העיר והמודרניות. סדרת צילומי המנזר, המספרים לנו את סיפור המקום, עוקבת אחר חיי הנזירות, מימי שגרה ועד לחגיגות יום ההולדת לבודהה. האור הטבעי ואור הנרות משרת את הסיפור הצילומי שכולו פשטות, והתנהלותן הטבעית של הנזירות מול המצלמה מבטאת אמון מלא בצלמת.
מול השקט ושגרת החיים במנזר, מביאים צילומי העיר מציאות מודרנית מוכרת, ועם זאת, שונה ואף מוקצנת, לעיתים. מטרופולין גלובלי הומה אדם והתרחשויות; אורות ניאון, שלטי חוצות, דוכני מזון מהיר; עולם תת-קרקעי שלם, כמו בדיוני, המתנהל במנהרות הרכבת התחתית. לכאורה, תרבות "היפר-מערב", ההופכת הזויה יותר ויותר.
בבית הירוק מוצגים צילומים המתארים את שעות הפנאי בשטחים הפתוחים של העיר הגדולה, לצד ייצוגים של טבע ומסורת.
התצלומים מגוללים באמצעות האור את סיפור הקטבים של קוריאה הדרומית: אור טבעי, נרות ופנסים צבעוניים המאירים את המנזר אל מול אורות הכרך המרצדים.
צבע למחשבה תערוכה של אנשים מיוחדים מעשה אמנות של יוצרים עם פיגור שכלי
אוצרת: רונית סנפיר
1.07.08 - 31.07.08
התערוכה היא סיפורם של תשעים ואחד אנשים מיוחדים,רובם מבוגרים עם פיגור שכלי, שיש להם מחשבות ורגשות אך לרוב- אין להם מילים כדי לומר זאת. את מקומה של התקשורת המילולית תופסים: הגיר והעיפרון, החוט והחומר, הפייט והאקריליק, הנייר והבד, עין העדשה ולוחות העץ. מעשה היצירה חושף מצב קיומי של התמודדות יומיומית על כל רבדיה וסיבותיה. מעבר לכך ישנה התמודדות בסיסית (לרב בלתי מודעת) של יוצרים שהמוגבלות היא חלק בלתי נפרד מהווייתם. החשיבה הראשונית על קונספט התערוכה עסקה בשאלת ההתמודדות האישית והכללית; התמודדות עם מלחמה, עם מצבי לחץ, עם רגשות עזים ...
יומן מסע לאנטרטיקה -עדינה ברימן
תערוכת צילומים של עדינה ברימן בעקבות מסעה לאנטרטיקה
18.05.08 - 31.05.08
ישראל בעיני העולים
05.05.08 - 15.05.08
התערוכה "ישראל בעיני העולים" לכבוד 60 שנה למדינת ישראל.
תערוכה זו מורכבת מיצירותיהם של סטודנטים עולים המטופלים על ידי המנהל לסטודנטים עולים והלומדים באוניברסיטת תל אביב ובמוסדות להשכלה גבוהה באזור המרכז.
התערוכה עוסקת בנושא 60 שנה למדינת ישראל כפי שסטודנטים עולים רואים אותו.
למידע נוסף »
תערוכת משב
01.04.08 - 30.04.08
תערוכת מש"ב – המרכז לשיתוף פעולה בינלאומי, משרד החוץ - מונה כ-23 פוסטרים צבעוניים הסוקרים את פעילות מש"ב לאורך השנים ברחבי תבל. התערוכה מחולקת לנושאים בהתאם לפעילות מש"ב והסיוע אותו אנו מעניקים למדינות המתפתחות ברחבי העולם. הסיוע ניתן במגוון רחב של תחומים - חקלאות, רפואה, חינוך, מגדר והעצמת נשים, פיתוח קהילתי וחברתי, ממשל זמין, סיוע הומינטארי ועוד.
מידע נוסף על מש"ב
חדרי טיפול, מבט מבפנים
16.03 - 30.03.08
תערוכת צילומים של נורית ידלין, פסיכולוגית קלינית, עובדת בשרות הפסיכולוגי של אוניברסיטת תל-אביב בדקאנט הסטודנטים. מזה כעשר שנים היא מצלמת חדרי טיפול של פסיכולוגים קליניים ושל פסיכואנליטיקאים, מתוך עניין בתיעוד ובחקר של חדרים ייחודיים ואישיים אלה, אשר המטפלים שוהים בהם שעות רבות ביום במשך שנים ארוכות, והמהווים מרחב משמעותי להם ולמטופליהם.
רסיסי זיכרון אלים
04.01 - 18.01.08
בקובץ הצילומים רסיסי זיכרון אלים, מנסה ניר אבישר, סטודנט לתואר II בחוג להיסטוריה של עם ישראל, לבחון כיצד חוויית המילואים משלבת בין זמנים שונים: עבר, הן השירות הצבאי הסדיר והן שירות המילאים בתקופות שונות, והווה.
התמונות מבטאות, בין השאר, חוויה בה מתקיימות בד בבד תפיסות-זמן שונות, הזיכרון לצד התודעה ההיסטורית. בעוד שהזמן ההיסטורי ממקם את זמני העבר השונים, כמו גם את עצם ההבחנה בין עבר להווה, על פני רצף כרונולוגי ברור; הזיכרון משטיח את המימד הדיאכרוני של העבר לטובת יצירת רצף סינכרוני המאחד בין עבר והווה.
על אף שהגיוס לשירות המילואים נחווה כחזרה לאחור בזמן - זיכרון העבר של שירות צבאי קודם משתלט בצורה אלימה על ההווה – הזמן ההיסטורי איננו עוצר. למרות נוכחותו האלימה של זיכרון העבר בהווה, העבר נותר רחוק ובלתי מושג. האלימות, אם כן, מסווה את עצמה באמצעות פרגמנטים, מעין רסיסי-עבר.
תערוכת הפקות החוג לאמנות התאטרון לדורותיו
21.11 - 31.12.07
מחווה למורים ולבמאים, ולותיקי החוג .
תערוכה זו מציעה הצצה חטופה לעולם עשיר של הצגות שהועלו במסגרת החוג לאמנות התאטרון משנות השישים של המאה שעברה ועד ימינו. התערוכה כוללת צילומי הצגות של החוג, תוכניות של הצגות, פוסטרים, והדגמות של מקטים (הדמיות תפאורה). מובן שאין תצוגה צנועה זו עשויה להקיף את מאות ההצגות שהוצגו במסגרת "תאטרון האוניברסיטה" בבימוי תלמידים, מורים, בוגרים ובמאים מן החוץ, שהועלו במרוצת השנים, אלא רק לקרוע צוהר קטן וצנוע להתוודעות אל אופיים הייחודי של מופעים אלה.
תערוכה של ליאורה בנקל
03.06 - 15.06
ליאורה בנקל, 52, תושבת מושב בצרה, מציירת כבר למעלה מ-30 שנה.
ציוריה הצבעוניים, שיש בהם שילוב ייחודי ורב דמיון של טבע, חי ודומם תמיד אופיינו בחיות רבה ובתום, ובנביעה ישירה ממעמקי עולמה הקסום והקצת ילדי של ליאורה. כמו כן התאפיינה אומנותה של ליאורה מאז ומעולם גם בשימוש מקורי במגוון חומרים וטכניקות, פרי אלתורה של ליאורה, אוטודידקטית שלא למדה מעולם ציור בצורה מסודרת.
עם זאת, בשנים האחרונות החלה יצירתה להתגבש ולבטא בבשלות הולכת וגוברת את קולה ועולמה הפנימי. הכיוון שניכר בעבודותיה כעת הוא בבירור סוריאליסטי נאיבי, בשלל גוונים הצובעים עולמות ובהם מתערבבים להם יחדיו נופים דמיוניים, חפצים ריאליסטיים יומיומיים המקבלים ממדי ענק,וגם חיות מוזרות, כאשר החיה הנוכחת ביותר בציוריה היא ציפור, גם היא מוגדלת וארוכת מקור.
הפרץ היצירתי הגדול של התקופה האחרונה, הביא להחשפותה של ליאורה בתערוכות יחיד ובתערוכות קבוצתיות.
תערוכת היחיד הראשונה של ליאורה נקראה "בין מציאות לדמיון", וזה למעשה מבטא את סגנונה מאז ובתערוכות הנוספות שהיו לה בגלריית מצפה עזריאלי, בגלריית תנועת המושבים, במוזיאון בית התנ"ך ובתערוכות קבוצתיות שונות בהן השתתפות בתערוכה ביקב בראשון לציון שבוע היין.
ציוריה של ליאורה נמצאים באוספים פרטיים בארה"ב ובאוסטרליה ובארץ.
אפריקה מפרפרת
14.05.07 - 1.06.07
ארוע הפתיחה יהיה ביום ששי 18.5.07 בשעה 10:00
דברי פתיחה ד"ר דיויד גרייבס.
תערוכתה של ורדה ברגר עוסקת ביבשת אפריקה על היבטיה השונים, יפים, מרתקים וכואבים. יבשת מוכת חולי, שחיתות, עוני ורעב. יבשת של שרידי חיות בר מופלאות נרדפות על ידי ציידים רודפי בצע. שטחי מחייתן הולכים ומצטמצמים והופכים לשדות קטל. יבשת קרועה בסכסוכי דמים, סכסוכי אוולת, שבטיים או דתיים, ג'נוסייד מלוּבֶּה בספקי תחמושת .
ורדה ברגר מתארת את חיות הבר על הנייר בהפשטה חלקית, רמוסות ומתכלות.
המפה הגיאוגרפית של אפריקה ומסכות אפריקאיות מהווים מקור והשראה לתיאור הצער, הסבל והייאוש. קרני ידיים זועקות לעזרה בעולם אדיש.
הטכניקה המעורבת של צבעי מים ואקריליק המטולטלים על הניר, זורמים בצורה ספונטאנית חלקית, מוחקים ויוצרים את הצורות וגם כולאים אותם.
ורדה ברגר מנסה לתת את ההרגשה של ציור מיידי הנברא בהרף עין על הנייר.
הבדלי הצבע בין השקוף והאטום, הבהיר והאינטנסיבי- אקרילי מחזקים את האפקט הדרמטי.
ורדה לא מסתפקת בציור וגם נוגעת במקלדת בשירים –הרהורים כמצבות למצבה העגום של היבשת.
שירים שנכתבו בעקבות עבודות הציור,
ואולי, אולי זו לא רק אפריקה, אפריקה-עפר ואפר- היא גם כאן.
אַפְרִיקָה.
יַבֶּשֶׁת צְחִיחָה,
שָׁדַיִם צְמוּקִים,
צְלָעוֹת,
עַפְעַפַּיִם זָבֵי מוּגְלָה וְגַם גַּם בֶטֶן
רֵיקָה.
אַפְרִיקָה.
כּוֹרָה קְבָרִים שְׁחוֹרִים
וְיַהֲלוֹמִים.
אַפְרִיקָה .
יַבֶּשֶׁת אֲפֵלָה.
רֶחֶם כָּלְ-חָי.
אַפְרִיקָה עֶרֶשׂ אֱנוֹשׁ וְגַם,גַּם בּוֹר
קְבוּרָתוֹ.
ורדה ברגר, ילידת ישראל , בעלת תואר ראשון במדעים-כימיה ותואר שני בכימיה באוניברסיטת תל-אביב.
לאחר שנות מחקר והוראה- ותמיד גם ציור- השתלמה בפקולטה לאמנות באוניברסיטת תל-אביב,באוניברסיטה העממית,ובבית המדרש למורים ברמת השרון.
בעשרים השנים האחרונות הפך הציור לעיסוקה העיקרי.
ורדה ברגר מתגוררת בתל-אביב,חברה באגודת הציירים והפסלים של תל-אביב משנת 1986, בפורום לאמנות אקולוגית,אגודת נשים יוצרות, ובאגודה הבינלאומית לאמנים אירופים.European Artists .
אוצרת: דפנה עולמי
דרך ספר
צילומים: פסח לוי
אוצרת: נורית ירדן
18 - 30 במרץ
בקומת הקרקע של הספרייה מוצגת תערוכתו של הצלם פסח לוי "דרך ספר", הנכם מוזמנים לבוא ולהתרשם.
פסח לוי חושף בפנינו את דרכו של ספר מרגע שכבש את המדפים בחנויות הספרים ובספריות, דרך חנויות ספרים משומשים ועד לרגע שבו נזרק על המדרכה בשוק הפשפשים או הושלך בפינה נידחת.
הספרים בצילומים של לוי דחוסים על המדפים או מונחים בערמות. הוא מצלם אותם מקרוב וכך מאפשר לצופה לזהות את שמותיהם ולגעת בפיסות מילדותו, או להזכר בנקודות בהיסטוריה שלנו כאן.
יראת הכבוד שאנו חשים מול צילומי הספרים החדשים בחנויות הספרים, מתחלפת בתחושת הקסם ובניחוח המיוחד שמשדרים ספרים משומשים, אלו שידיים רבות דפדפו בהם ויש להם עבר עשיר ומסקרן. ולבסוף אנו נותרים עם חמלה למראה הספרים הזרוקים בשוק ונמכרים בפרוטות.
מורשת קרב, ספרות יפה בעברית, באנגלית וברוסית, ספרי שירה והגות, ספרי מתח או ספרי הסטוריה, ישנים וחדשים, כך נפרשת בפנינו ההוויה הישראלית.
הכוח של הצילומים הוא בשילוב בין הצורה והתוכן. העיסוק באסתטיקה של הספרים ובאופן שבו הם מוצגים במקומות השונים, מאפשר ללוי ליצור עולם ויזואלי מרתק ולספר בד בבד את סיפור המסע של הספרים ואת סיפור המסע החברתי והאישי שלנו כאן.
זהו מסע בזמן המאפשר לנו הצצה על התרבות שבה אנו חיים.
פסח לוי הוא צלם חובב, יליד הארץ, אב משפחה, שפרש מתחום ההי-טק ומפתח את תחביב הצילום האומנותי שמלווה אותו כבר זמן רב.
חשופה
6- 15 במרץ 2007
תערוכה בעקבות ספר משותף של מכבית אלדד (שירים) וגרשון רנרט (ציורים).
הצייר גרשון רנרט, יליד 1929, חבר באגודת הציירים מאז 1961. היה בעבר צייר פיגורטיבי שביסס את ציוריו על חלוקת שטחים מופשטת. ציוריו מופשטים בעיקרם ומתבססים על צורה וצבע שמבטאים אנרגיות.
רנרט מוצא שהשירה היא צורת ביטוי העומדת בין הציור לפרוזה. שיריה של מכבית אלדר השרו עליו רוח יצירה ועבודותיו מופיעות בספרה.
מכבית אלדר, במחצית השניה של חייה, חיה בתל אביב. מגדירה עצמה כ"כותבת בלי הכרה".
כיום, תלמידת רפואה משלימה בקמפוס "ברושים" ועורכת לשונית וספרותית.
בקיץ 2005 נעתרה לבקשתו של רנרט לאפשר לו לצייר אותה, חוויה שהולידה את הפרויקט המשותף.
תערוכת הפקות החוג לאמנות התאטרון לדורותיו
23 בינואר עד 9 בפברואר 2007
מחווה למורים ולבמאים, וותיקי החוג
תערוכה זו מציעה הצצה חטופה לעולם עשיר של הצגות שהועלו במסגרת החוג לאמנות התאטרון משנות השישים של המאה שעברה ועד ימינו. התערוכה כוללת צילומי הצגות של החוג, תוכניות של הצגות, פוסטרים, והדגמות של מקטים (הדמיות תפאורה). מובן שאין תצוגה צנועה זו עשויה להקיף את מאות ההצגות שהוצגו במסגרת "תאטרון האוניברסיטה" בבימוי תלמידים, מורים, בוגרים ובמאים מן החוץ, שהועלו במרוצת השנים, אלא רק לקרוע צוהר קטן וצנוע להתוודעות אל אופיים הייחודי של מופעים אלה.
זכרונות ילדות - 2006
15– 28 בדצמבר 2006
תערוכתו של הצייר יעקב הרץ.
יעקב הרץ, אדריכל וצייר. נולד ברוטרדם, הולנד 1923. עלה לישראל 1951. לימודים - אצל אביו שהיה צייר. מכון אבני, תל אביב. עבד כאדריכל עצמאי ומשנת 1988 מקדיש עצמו לציור.
גם המופשט וגם הציורי באים לידי ביטוי בתמונותיו של יעקב. דמויות אנוש,, מוטיבים מעולם החי והטבע, מוצגים זה בצד זה בציוריו: בעלי חיים, צמחים, פרחים, פרפרים וציפורים, צובעים את העבודות בהומור דק, עדות לקשר החם של הצייר לטבע.
תערוכת צילומים דוקומנטריים
2– 9 בנובמבר 2006
לציון יובל למהפכה ההונגרית של שנת 1956 תוצג על ידי השגרירות של הרפובליקה ההונגרית תערוכת צילומים דוקומנטריים
פתיחת התערוכה ב-2 בנובמבר בשעה 10.00
דברי פתיחה : ד"ר רפאל וואגו
בקט - לרגל יובל המאה להולדתו.
18.5 - 31.5
תערוכת ציורים לרגל יובל המאה להולדתו של סמואל בקט
תערוכות צילומים של סטודנטים :
- תערוכת צילומים של סטודנטים חניכי סדנת הצילום. 17 עד 31 באוקטובר.
- תערוכת צילומים "מסע עם עצמי" - שי אפשטיין. 1 בנובמבר עד 21 בנובמבר.
- תערוכת צילומים "פרויקט צילום בוונציה" – יעל רביד. 22 בנובמבר עד 12 בדצמבר.
- תערוכת ציורי שמן - גיא וייס. 13 בדצמבר עד 2 בינואר.
- תערוכת ציורים - תמיר יהודה. 3 בינואר עד 24 בינואר.
- תערוכות סטודנטים בוגרי סדנת הצילום. 20 בפברואר ועד 10 באפריל.
עולם הרי הגעש
צילומים פנורמיים של הרי געש מ- 14 מדינות ברחבי תבל ,מאת ניר הלמן .(אוגנדה, איטליה, איסלנד, איי הגלפגוס, אקוודור, בוליביה, טנזניה, האיים הקנריים, יוון, ישראל, ניו זילנד, פפואה גינאה החדשה, פרו, צ'ילה וקניה)
תערוכת צילומים של הציירת לולה אלורז בראוו
העוסקת בציוריה של פרידה קאלו. ציירת מקסיקנית מהידועות ביותר של המאה העשרים.
תצוגת צילומים בה תיעדו שלושה צלמים את הווי חייהם של מהגרי עבודה בישראל.
איל פישר: 7 תמונות צבע המתעדות חייהם של מהגרי עבודה מתיאלנד המתגוררים במגורונים במושב משען.
מירי יהודה: 10 תמונות צבע המתעדות חייהם של מהגרי עבודה מגאנה בדרום תל-אביב.
איליה מלניקוב: 6 תמונות צבע המתעדות מהגרי עבודה מרומניה בעיר העתיקה הירושלים.
מאה שנות ארכיטקטורה קולומביאנית
הפרויקטים מן החשובים ביותר בהתפתחות הארכיטקטורה הקולומביאנית ב-100 השנים האחרונות.