מדעי הרוח הדיגיטליים בספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי
מהם מדעי הרוח הדיגיטליים?
מהפכת המידע של העשורים האחרונים לא פוסחת על מדעי הרוח והאומנויות, והיא משנה את דפוסי המחקר, הפרסום, חיפוש המידע ומבנה הידע בתחומים אלו.
בהקשר זה מתפתחים מדעי הרוח הדיגיטליים (Digital Humanities) שמטרתם היא להרחיב ואף להגדיר מחדש את המחקר המסורתי, על מושאיו, מקורותיו והמתודולוגיה שלו, וזאת באמצעות שימוש בשיטות ובכלים מתחומי המדעים. שדה מחקרי זה משלב שאלות ושיטות מחקר מהמקצועות ההומניים המסורתיים וממדעי החברה עם כלים דיגיטליים.
מטרה
בספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי אנו מציעים תמיכה ומשאבים עבור חוקרי ותלמידי האוניברסיטה המבקשים לבצע שימוש בטכנולוגיות מבוססות מחשב כדי לענות על שאלות מחקריות הקשורות למדעי הרוח והאומנויות.
עקרונות מנחים
- תמיכה ברכישת מיומנויות במדעי הרוח הדיגיטליים, הן למטרות מחקר והן למטרות הוראה, באמצעות פגישות ייעוץ, הדרכות וימי עיון.
- התמיכה מתרכזת בחמישה תחומים עיקריים: המרה מתמונה לטקסט (OCR), ניתוח מרחבי (GIS), קריאה רחוקה (Distant Reading) ומערכות לניהול תוכן (CMS), תמלול אודיו/וידאו באמצעות תוכנת Whisper.
- דגש על תמיכה בכלי תוכנה חופשית, הנגשת תוצרים מחקריים לאוכלוסיות רחבות, ושימור המידע גם לאחר תום או הפרויקט והתקציב.
- תמיכה וייעוץ בכתיבת הצעות מחקר הכוללות בתוכן שימוש בכלים דיגיטליים, החל משלב כתיבת ההצעה ועד לשלב היישום.
שירותינו לקהילת אוניברסיטת תל-אביב
- שירותי OCR באמצעות טופס ייעודי (לקהילת האוניברסיטה, טיפול בהתאם לעומס העבודה)
- העברת סדנאות מעשיות על מגוון כלים שימושים והיבטים שונים של תחום ה- DH. אנו מפרסמים מעת לעת סדנאות פתוחות לקהילת האוניברסיטה, וניתן גם לתאם איתנו סדנה ייעודית בהתאמה לשיעור או לקבוצה.
- ייעוץ אישי לקהילת האוניברסיטה – ניתן לקבוע פגישת ייעוץ אישית של שעה, במידת הצורך ניתן לקבוע פגישה נוספת. פגישות אלה הן ללא תשלום. החל מהפגישה השלישית השירות הוא בתשלום לסגל האקדמי (300 ₪ לפגישה).
מהי קריאה רחוקה (Distant Reading)?
מקובל לייחס את המונח "קריאה רחוקה" (Distant Reading) למאמרו של פרופסור פרנקו מורטי "השערות על ספרות העולם" (2000). בניגוד לגישה המסורתית לניתוח טקסטואלי, דהיינו קריאה קרובה של מספר מצומצם של טקסטים, מורטי הציע מסגרת אחרת לדיון בקורפוס עצום ממדים כספרות העולם: התמקדות ביחידות שהן קטנות בהרבה או גדולות בהרבה מן הטקסט עצמו (תחבולות, תמות, ז'אנרים) ללא קריאה ישירה של הטקסט, קריאה שבה המרחק הוא תנאי לידע. רק באמצעות התבוננות מרחוק בקורפוס גדול של יצירות ספרותיות, כתב מורטי, נוכל להבין מערכות מורכבות כספרות העולם.
קריאה רחוקה ומדעי הרוח הדיגיטליים
במקור, מורטי כלל לא התייחס במאמרו לטכנולוגיה מבוססת מחשב. יחד עם זאת, במרוצת השנים הפך המונח שטבע לזהה למחקר טקסטואלי בכלים חישוביים.
כלים מסוג זה מאפשרים ניתוח אוטומטי של טקסטים (לדוגמה, יצירת קונקורדנציה או איתור דפוסים לשוניים חוזרים). בנוסף לממד האוטומטי, כלים אלו מאפשרים לשלב באנליזה גם היבטים פרשניים-סובייקטיביים, וזאת באמצעות תיוג וסימון ידני של הטקסט. כך, למעשה, מתאפשרת תנועה בין צורת שונות של ניתוח טקסטואלי, אוטומטי וידני.
כלי קריאה רחוקה בספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי
- CATMA: תוכנה חופשית למחקר חישובי של טקסטים, שפותחה במקור באוניברסיטת המבורג. התוכנה מבוססת ווב ומותאמת לשפות רבות, כולל עברית. לתוכנה יכולות ניתוח אוטומטיות שונות הכוללות, בין היתר, קונקורדנציה, הצגת מילים בהקשרן (KWIC), והצגת גרפים מסוגים שונים. בנוסף, ל-CATMA יכולות לתיוג ידני של הטקסט באמצעות מערכת סימון משוכללת. מדי תקופה, צוות הספרייה מעביר סדנאות שמטרתן הכרות ראשונית עם כלי זה.
- Gale Digital Scholar Lab: הספרייה מנויה לשירות המעבדה הדיגיטלית של חברת גייל, מו"ל אקדמי של מקורות ראשוניים. המעבדה מאפשרת גישה למספר רב של כלים לניתוח טקסטואלי, החל מ-Topic Modelling וכלה ב-Sentiment Analysis. עם הכלים הללו ניתן לנתח גם קורפוס שמבוסס על מאגרי המידע של חברת גייל (לדוגמה, כל הגיליונות של עיתון ה-Times הלונדוני), וגם קורפוס שהוכן על ידי החוקרים עצמם. תלמידים או חוקרים המבקשים להשתמש בכלי זה לצרכי מחקר מוזמנים לעיין במשאבי ההדרכה המופיעים בעמוד זה.
מצגת סדנת 'קריאה רחוקה' | קבצי קורפוס לסדנת 'קריאה רחוקה' | ||
מדריך התקנה לתוכנת AntConc 4.X | מדריך רישום לתוכנת CATMA 6.X |
צרו קשר
נשמח לסייע בכל שאלה או בקשה הנוגעת למדעי הרוח הדיגיטליים, ניתן ליצור קשר באמצעות דוא"ל, טלפון: 03-6408423 או ווטסאפ (יש להגדיר את המספר 050-5075982 כאיש קשר).