מדעי הרוח הדיגיטליים בספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי

מהם מדעי הרוח הדיגיטליים?

מהפכת המידע של העשורים האחרונים לא פוסחת על מדעי הרוח והאומנויות, והיא משנה את דפוסי המחקר, הפרסום, חיפוש המידע ומבנה הידע בתחומים אלו.

בהקשר זה מתפתחים מדעי הרוח הדיגיטליים (Digital Humanities) שמטרתם היא להרחיב ואף להגדיר מחדש את המחקר המסורתי, על מושאיו, מקורותיו והמתודולוגיה שלו, וזאת באמצעות שימוש בשיטות ובכלים מתחומי המדעים. שדה מחקרי זה משלב שאלות ושיטות מחקר מהמקצועות ההומניים המסורתיים וממדעי החברה עם כלים דיגיטליים.​

 

מטרה

בספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי אנו מציעים תמיכה ומשאבים עבור חוקרי ותלמידי האוניברסיטה המבקשים לבצע שימוש בטכנולוגיות מבוססות מחשב כדי לענות על שאלות מחקריות הקשורות למדעי הרוח והאומנויות.

 

עקרונות מנחים

  1. תמיכה ברכישת מיומנויות במדעי הרוח הדיגיטליים, הן למטרות מחקר והן למטרות הוראה, באמצעות פגישות ייעוץ, הדרכות וימי עיון.
  2. התמיכה מתרכזת בחמישה תחומים עיקריים: המרה מתמונה לטקסט (OCR), ניתוח מרחבי (GIS), קריאה רחוקה (Distant Reading) ומערכות לניהול תוכן (CMS), תמלול אודיו/וידאו באמצעות תוכנת Whisper.
  3. דגש על תמיכה בכלי תוכנה חופשית, הנגשת תוצרים מחקריים לאוכלוסיות רחבות, ושימור המידע גם לאחר תום או הפרויקט והתקציב.
  4. תמיכה וייעוץ בכתיבת הצעות מחקר הכוללות בתוכן שימוש בכלים דיגיטליים, החל משלב כתיבת ההצעה ועד לשלב היישום.

 

שירותינו לקהילת אוניברסיטת תל-אביב

  1. שירותי OCR באמצעות טופס ייעודי (לקהילת האוניברסיטה, טיפול בהתאם לעומס העבודה)
  2. העברת סדנאות מעשיות על מגוון כלים שימושים והיבטים שונים של תחום ה- DH. אנו מפרסמים מעת לעת סדנאות פתוחות לקהילת האוניברסיטה, וניתן גם לתאם איתנו סדנה ייעודית בהתאמה לשיעור או לקבוצה.
  3. ייעוץ אישי לקהילת האוניברסיטה – ניתן לקבוע פגישת ייעוץ אישית של שעה, במידת הצורך ניתן לקבוע פגישה נוספת. פגישות אלה הן ללא תשלום. החל מהפגישה השלישית השירות הוא בתשלום לסגל האקדמי (300 ₪ לפגישה).

 

 

Digital Humanities

 

מהי מערכת מידע גאוגרפית (GIS)?

מערכת מידע גאוגרפי או GIS (בראשי תיבות ממ"ג, ובאנגלית: Geographic Information System) הינה מערכת ממוחשבת לעבודה עם מידע דיגיטלי בעל זיקה גיאוגרפית המאפשרת ליצור מפות לשימושים שונים.

מבחינה היסטורית, מערכות GIS הוכנסו לשימוש בשנות השבעים של המאה שעברה, ושימשו בעיקר מהנדסי ערים לצרכי מיפוי שימושי קרקע, ניתוח מערכות תחבורה, ניהול תוכניות בניין עיר ועוד. אולם, בעשורים האחרונים ביצעו מערכות GIS קפיצה טכנולוגית משמעותית, והפכו מנחלתן הבלעדית של מהנדסים וקרטוגרפים לזמינות לכל דורש.
 

מערכות מידע גאוגרפיות ומדעי הרוח הדיגיטליים

כיום, מערכות GIS מאפשרות לחוקרים בתחומי מדעי הרוח לנתח שאלות מחקריות באופן מרחבי בקלות וביעילות. מעבר לכך, עיקרון שכבות המידע המאפיין את העבודה עם מערכות מסוג זה מאפשר לחוקרים לשלב בעבודתם מגוון של מקורות.
כך, למשל, ניתן לנתח את הקשר שבין הגירה בין-עירונית לבין המאפיינים החברתיים-כלכליים של האוכלוסייה, או לנתח את קשרי הגומלין בין התפשטותן של מגפות לתוואי הובלת שפכים ומקורות מים, וזאת בהסתמך על מקורות היסטוריים מסוגים שונים.
בנוסף, מערכות מידע גאוגרפיות מאפשרות לחוקרים לבצע עיגון מרחבי לסוגים שונים של תמונות דיגיטליות (תצלומי אוויר, מפות היסטוריות סרוקות, שרטוטים).
 

מערכות מידע גאוגרפיות בספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי

  1. QGIS: בספרייה המרכזית קיימות מספר עמדות עם תוכנת QGIS, מערכת מידע גאוגרפי חופשית. למערכת זו יכולות GIS מתקדמות המאפשרות למשתמשים ליצור מפות בסיס ולהעשירן במידע ממקורות שונים. בנוסף, למערכת QGIS ספריית תוספים (Plugins) עשירה המאפשרת פונקציונליות נוספת. תלמידים או חוקרים המבקשים להשתמש בכלי זה לצרכי מחקר מוזמנים לעיין במשאבי ההדרכה המופיעים בעמוד זה. בנוסף, מדור יעץ והדרכה מקיים מדי תקופה סדנת QGIS למתחילים.

 

משאבי הדרכה לתוכנת QGIS

 

הנחיות להתקנת QGIS גרסה 3.X (PDF)

Installation instruction for QGIS 3.X (PDF)​​ מבוא גיאוגרפי לסדנת QGIS תשפ"ב (PDF) Introduction to QGIS workshop - Geography (2021-2022)
סדנת QGIS תשפ"ב 21-22 (PDF) QGIS workshop (2021-2022) קבצים לסדנת QGIS תשפ"ב Files for QGIS workshop (2021-2022(

 

 

 

צרו קשר

נשמח לסייע בכל שאלה או בקשה הנוגעת למדעי הרוח הדיגיטליים, ניתן ליצור קשר באמצעות דוא"ל, טלפון: 03-6408423 או ווטסאפ (יש להגדיר את המספר 050-5075982 כאיש קשר).

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות יש לפנות למערכת הפניות >>