מדעי הרוח הדיגיטליים בספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי

מהם מדעי הרוח הדיגיטליים?

מהפכת המידע של העשורים האחרונים לא פוסחת על מדעי הרוח והאומנויות, והיא משנה את דפוסי המחקר, הפרסום, חיפוש המידע ומבנה הידע בתחומים אלו.

בהקשר זה מתפתחים מדעי הרוח הדיגיטליים (Digital Humanities) שמטרתם היא להרחיב ואף להגדיר מחדש את המחקר המסורתי, על מושאיו, מקורותיו והמתודולוגיה שלו, וזאת באמצעות שימוש בשיטות ובכלים מתחומי המדעים. שדה מחקרי זה משלב שאלות ושיטות מחקר מהמקצועות ההומניים המסורתיים וממדעי החברה עם כלים דיגיטליים.​

 

מטרה

בספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי אנו מציעים תמיכה ומשאבים עבור חוקרי ותלמידי האוניברסיטה המבקשים לבצע שימוש בטכנולוגיות מבוססות מחשב כדי לענות על שאלות מחקריות הקשורות למדעי הרוח והאומנויות.

 

עקרונות מנחים

  1. תמיכה ברכישת מיומנויות במדעי הרוח הדיגיטליים, הן למטרות מחקר והן למטרות הוראה, באמצעות פגישות ייעוץ, הדרכות וימי עיון.
  2. התמיכה מתרכזת בחמישה תחומים עיקריים: המרה מתמונה לטקסט (OCR), ניתוח מרחבי (GIS), קריאה רחוקה (Distant Reading) ומערכות לניהול תוכן (CMS), תמלול אודיו/וידאו באמצעות תוכנת Whisper.
  3. דגש על תמיכה בכלי תוכנה חופשית, הנגשת תוצרים מחקריים לאוכלוסיות רחבות, ושימור המידע גם לאחר תום או הפרויקט והתקציב.
  4. תמיכה וייעוץ בכתיבת הצעות מחקר הכוללות בתוכן שימוש בכלים דיגיטליים, החל משלב כתיבת ההצעה ועד לשלב היישום.

 

שירותינו לקהילת אוניברסיטת תל-אביב

  1. שירותי OCR באמצעות טופס ייעודי (לקהילת האוניברסיטה, טיפול בהתאם לעומס העבודה)
  2. העברת סדנאות מעשיות על מגוון כלים שימושים והיבטים שונים של תחום ה- DH. אנו מפרסמים מעת לעת סדנאות פתוחות לקהילת האוניברסיטה, וניתן גם לתאם איתנו סדנה ייעודית בהתאמה לשיעור או לקבוצה.
  3. ייעוץ אישי לקהילת האוניברסיטה – ניתן לקבוע פגישת ייעוץ אישית של שעה, במידת הצורך ניתן לקבוע פגישה נוספת. פגישות אלה הן ללא תשלום. החל מהפגישה השלישית השירות הוא בתשלום לסגל האקדמי (300 ₪ לפגישה).

 

 

Digital Humanities

מהי מערכת לניהול תוכן (CMS)?

מה לאתר אוניברסיטת תל אביב ולאתר של זיכיון הבידור הפופולרי Angry Birds? שני האתרים מבוססים על מערכות נפוצות לניהול תוכן, Drupal ו-WordPress. מטרת מערכות מסוג זה פשוטה: לייעל ולפשט במידת האפשר את תהליכי היצירה, הפרסום והעריכה של אתרי אינטרנט. במילים אחרות, מערכות אלו שואפות לחסוך מן המשתמשים את הצורך בתכנות או קידוד של הקבצים הדרושים ליצירת אתר ברשת האינטרנט.במרוצת השנים השתכלל תחום מערכות ניהול התוכן, וכיום מערכות מסוג זה תומכות במרבית סוגי המדיה הדיגיטלית ומציעות מגוון דרכים לתצוגה של תוכן למשתמשי קצה.

 

מערכות לניהול תוכן ומדעי הרוח הדיגיטליים

בשנים האחרונות פותחו מספר מערכות ניהול תוכן לצרכים אקדמיים, בכללן Scalar ו-Omeka. מטרת מערכות אלו היא לאפשר לחוקרים, אוצרים וספרנים לפרסם מחקרים, תצוגות ואוספים בתצורה מקוונת, וזאת עם דגש על מֵטָא דָאטָה ומבלי להידרש לקידוד. מערכות אלו מעניקות לחוקרים שליטה מלאה על האופן בו יוצגו תוצרי המחקר: שילוב של כתיבה מחקרית עם מדיה דיגיטלית, תיוג של מקורות טקסטואליים, סיווג ותצוגה של פריטי מידע בהתאם למטא דאטה ועוד.

 

מערכות לניהול תוכן בספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי

  1. Omeka S: בספרייה המרכזית מותקנת מערכת ניהול תוכן בשם Omeka S. מערכת זו, שפותחה במרכז ע"ש רוי רוזנצווייג להיסטוריה וניו מדיה שבאוניברסיטת ג'ורג' מייסון, היא תוכנה חופשית לפרסום ותצוגה של פריטי מידע עם דגש אקדמי שבא לידי ביטוי בהקפדה על תקנים בינלאומיים של מטא דאטה כדוגמת Dublin Core. באמצעותה, יכולים תלמידים וחוקרים ליצור אוספים מקוונים, דפי אינטרנט פשוטים, ואף ללוות תערוכה שמוצגת בחלל הפיזי בתצוגה מקוונת. גרסת ה-Omeka המותקנת בספרייה תומכת ביצירת אתרים ותערוכות באנגלית ועברית ומכילה אוסף עשיר של תוספים (Plugins). חוקרים ותלמידים המעוניינים ביצירה של תערוכה או אתר באמצעות מערכת זו מתבקשים לפנות למדור יעץ והדרכה בספרייה המרכזית.

 

 

צרו קשר

נשמח לסייע בכל שאלה או בקשה הנוגעת למדעי הרוח הדיגיטליים, ניתן ליצור קשר באמצעות דוא"ל, טלפון: 03-6408423 או ווטסאפ (יש להגדיר את המספר 050-5075982 כאיש קשר).

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות יש לפנות למערכת הפניות >>