מדעי הרוח הדיגיטליים בספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי

מהם מדעי הרוח הדיגיטליים?

מהפכת המידע של העשורים האחרונים לא פוסחת על מדעי הרוח והאומנויות, והיא משנה את דפוסי המחקר, הפרסום, חיפוש המידע ומבנה הידע בתחומים אלו.

בהקשר זה מתפתחים מדעי הרוח הדיגיטליים (Digital Humanities) שמטרתם היא להרחיב ואף להגדיר מחדש את המחקר המסורתי, על מושאיו, מקורותיו והמתודולוגיה שלו, וזאת באמצעות שימוש בשיטות ובכלים מתחומי המדעים. שדה מחקרי זה משלב שאלות ושיטות מחקר מהמקצועות ההומניים המסורתיים וממדעי החברה עם כלים דיגיטליים.​

 

מטרה

בספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי אנו מציעים תמיכה ומשאבים עבור חוקרי ותלמידי האוניברסיטה המבקשים לבצע שימוש בטכנולוגיות מבוססות מחשב כדי לענות על שאלות מחקריות הקשורות למדעי הרוח והאומנויות.

 

עקרונות מנחים

  1. תמיכה ברכישת מיומנויות במדעי הרוח הדיגיטליים, הן למטרות מחקר והן למטרות הוראה, באמצעות פגישות ייעוץ, הדרכות וימי עיון.
  2. התמיכה מתרכזת בחמישה תחומים עיקריים: המרה מתמונה לטקסט (OCR), ניתוח מרחבי (GIS), קריאה רחוקה (Distant Reading) ומערכות לניהול תוכן (CMS), תמלול אודיו/וידאו באמצעות תוכנת Whisper.
  3. דגש על תמיכה בכלי תוכנה חופשית, הנגשת תוצרים מחקריים לאוכלוסיות רחבות, ושימור המידע גם לאחר תום או הפרויקט והתקציב.
  4. תמיכה וייעוץ בכתיבת הצעות מחקר הכוללות בתוכן שימוש בכלים דיגיטליים, החל משלב כתיבת ההצעה ועד לשלב היישום.

 

שירותינו לקהילת אוניברסיטת תל-אביב

  1. שירותי OCR באמצעות טופס ייעודי (לקהילת האוניברסיטה, טיפול בהתאם לעומס העבודה)
  2. העברת סדנאות מעשיות על מגוון כלים שימושים והיבטים שונים של תחום ה- DH. אנו מפרסמים מעת לעת סדנאות פתוחות לקהילת האוניברסיטה, וניתן גם לתאם איתנו סדנה ייעודית בהתאמה לשיעור או לקבוצה.
  3. ייעוץ אישי לקהילת האוניברסיטה – ניתן לקבוע פגישת ייעוץ אישית של שעה, במידת הצורך ניתן לקבוע פגישה נוספת. פגישות אלה הן ללא תשלום. החל מהפגישה השלישית השירות הוא בתשלום לסגל האקדמי (300 ₪ לפגישה).

 

 

Digital Humanities Lab

 

המעבדה למדעי הרוח הדיגיטליים בספרייה המרכזית ע"ש סוראסקי היא מרחב המציע ציוד מתקדם ומשאבי הדרכה/תמיכה ייעודים לסגל ולתלמידים אשר משלבים במחקרם שיטות וכלים דיגיטליים. המעבדה ממוקמת בקומת הכניסה של הספרייה (חדר 116) ומציעה את השירותים הבאים:

  • 10 עמדות מחשוב מתקדם. כל עמדה מתפקדת גם כסביבת פיתוח ומכילה את הכלים הבאים: 
    • פייתון (Python): גרסה 3 של שפת התכנות הנפוצה.
    • Visual Studio Code: פלטפורמה לעריכת קוד ופיתוח תוכנה.
    • QGIS: גרסה 3 של מערכת המידע הגאוגרפית הנפוצה התומכת בצפייה, עריכה וניתוח של נתונים גיאו-מרחביים. 

 

  • סורקים מתקדמים:
    • Epson WorkForce DS-770 II: סורק עסקי עם מזין מסמכים אוטומטי (feeder) ל-100 דפים במהירות סריקה של 45 דפים/90 עמודים לדקה. סורק זה מתאים לסריקה של טפסים, מכתבים, גלויות, שאלונים ו/או העתקים של מסמכים ארכיוניים. 
    • Fujitsu ScanSnap SV600: סורק תקורה (overhead) ללא מגע במהירות סריקה של פחות מ-3 שניות לעמוד A3. סורק זה מאפשר סריקה קלה ויעילה של עיתונים, כתבי עת, ספרים ו/או מסמכים בעובי של עד 30 מ"מ. 
    • ScanTent - מאפשר סריקה אמינה, איכותית ובתנאים אופטימליים של מסמכים מודפסים ובכתב-יד ישירות לטלפון הנייד.
      למדריך שימוש מפורט - לחצו כאן (נפתח בחלון חדש)

 

  • שירות זיהוי תווים אופטי (OCR): המעבדה מציעה תמהיל של תוכנות OCR מתקדמות, החל מ-Google Tesseract וכלה ב-ABBYY FineReader. בנוסף, המעבדה מציעה שירות OCR מרחוק, ללא צורך בהגעה לספרייה (OCR on Demand).
  • שירות תמלול אוטומטי: במסגרת שיתוף פעולה עם חברת Sonix.ai, המעבדה מציעה גישה מוזלת לפלטפורמה לזיהוי דיבור המסוגלת לפענח דיבור אנושי ולתרגמו לטקסט. פלטפורמה זו מבוססת על טכנולוגיית IBM Watson Speech to Text, העושה שימוש בבינה מלאכותית כדי לתמלל דיבור אנושי באופן מדויק ומהיר. שירות זה מאפשר תמלול אוטומטי של אודיו (הרצאות, ראיונות) ווידאו (סרטים), יחד עם עריכת התמלול וייצוא לפורמטים שונים. המערכת תומכת בזיהוי ותמלול של 38 שפות, כולל ערבית ועברית. על המשתמשים להירשם לשרות בכתובת https://sonix.ai/academic-program/tel-aviv-university. לחצו על קישור זה למדריך לשימוש בתוכנת Sonix.ai
  • אפשרות לתמלול מתקדם של קבצי אודיו ווידאו באמצעות תוכנת Whisper, התומכת בכ- 100 שפות כולל עברית וערבית. 

 

צרו קשר

נשמח לסייע בכל שאלה או בקשה הנוגעת למדעי הרוח הדיגיטליים, ניתן ליצור קשר באמצעות דוא"ל, טלפון: 03-6408423 או ווטסאפ (יש להגדיר את המספר 050-5075982 כאיש קשר).

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות יש לפנות למערכת הפניות >>